Skip to Content Skip to Homepage
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng
link down

Bonnstans historia

Skellefteå kyrkstad har anor från 1600-talet. Nuvarande kyrkstad daterar sig dock från åren efter 1835, då en brand ödelade bebyggelsen. Kyrkstaden var böndernas stad och följdriktigt fick området namnet Bonnstan i motsats till staden, som kallades Borgarstaden. En kyrkstad var en nödvändig övernattningsplats för församlingsborna i och med inrättandet av 1681 års kyrkotur. Då bestämdes nämligen, att den som bodde inom en mil från kyrkan skulle komma varje söndag, inom två mil varannan och tre mil var tredje osv. Då färdvägen vid kyrkbesöken var lång behövdes kyrkstugan som övernattningsplats.  

Kyrkstaden fungerade som marknadsplats fram till 1835 och här hölls årligen tre marknader. Eftersom de närmaste städerna låg i Umeå och Piteå, var de mycket betydelsefulla. Kyrkstaden fyllde dessutom ett ston socialt behov. Här kunde man träffa släkt och vänner, som var bosatta i andra byar och många mötte sin blivande äkta hälft i Bonnstan.

I Skellefteå kyrkstad lever kyrkstadstraditionen och många kammarägare besöker sommartid sina kammare. 1982 blev Bonnstan lagskyddat byggnadsminne.

 

Back to Top