Skip to Content Skip to Homepage
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng
link down

Stackgrönnans båtmuseum

Stackgrönnans båtmuseum är ett måste för alla som kommer till Skellefteå under sommaren. Museet är vackert beläget intill Skellefteälven, endast 15 minuters resväg med bil från centrum. I stora hallen visas bruksbåtar från den tidsepok när båten var ett arbetsredskap och det vanligaste transportmedlet. Utställningen av båtmotorer är en av Sveriges största och omfattar många olika modeller, allt från stora inombordsmotorer och mindre lokaltillverkade Örvikare till amerikanska snurror.

 
Välkommen till Skellefteås mest besökta utflyktsmål!

Fram till 8 maj 2014 fanns S/S Nordkust på Stackgrönnans båtmuseum. Fartyget är Sveriges äldsta bevarade havsgående timmerbogserare. Hon byggdes i Gävle 1885, på beställning av Galtströms bruk. 2011 övergick hon i Föreningen Galtströmstågets ägo och i maj 2014 flyttades båten från Stackgrönnan båtmuseum till Galtström, några mil söder om Sundsvall. Där ska föreningen som äger henne göra en omfattande upprustning, och båten ska bli museum.

Stackgrönnans båtmuseum har fri entré och håller stängt under vinterhalvåret.

Gruppbokningar och visningar: Kontakta Kristina Friberg.

Föreningen Skellefteå Allmogebåtar
I södra delen av den stora båthallen har Föreningen Skellefteå Allmogebåtar sin föreningslokal. Föreningen har som målsättning att bevara och sprida gammal hantverks- och båtbyggartradition. Som ett led i det arbetet bygger och renoverar man olika typer av träbåtar. Wåga, Vinningen, Vänta lite och Waka tillhör föreningen och är alla egenbyggda.

Café Kajutan
Bredvid båtmuseet ligger Café Kajutan, som är berömt för sina stora räkmackor.  Café Kajutan tillhör inte Skellefteå museum och Kajutan har andra öppettider än Stackgrönnans båtmuseum.

Förutom Stackgrönnans båtmuseum och Café Kajutan finns här sjöbodar, där du kan du fynda på loppis eller köpa hantverk. För barnen står lekparken redo och hoppborgen är uppblåst varje dag, om vädret tillåter.

Stackgrönnans verksamheter håller stängt vintertid.

Stackgrönnans båtmuseum har en unik samling båtar och båtmotorer.

Back to Top