Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

STORSIA

Varmt välkommen till Storsia! En utställning som tar dig med på en resa genom Skellefteå, Norsjö och Malås lokalhistoria – från 10 500 år före vår tideräkning till år 2020.

Varmt välkommen till Storsia! En utställning som tar dig med på en resa genom Skellefteå, Norsjö och Malås lokalhistoria – från 10 500 år före vår tideräkning till år 2020.

Storsia

Utställningen är indelad i nio kronologiska tidsperioder. Genom foton, föremål och berättelser får du veta mer om de villkor som människor levt och verkat under – från istiden fram till år 2020.

I utställningen på Nordanå kan du lyssna till människors berättelser genom att läsa av QR-koder, med din egen telefon. På vissa telefoner kan QR-funktionen behöva slås på eller sparas ner som app.

Alla texter du ser i det fysiska rummet finns även tillgängligt digitalt här under.

Presentation av perioden
I varje tidsepok finner du en presentation av perioden. I utställningen på Nordanå kan du sätta dig ner på de röda dynorna och lyssna till en berättelse om den period du befinner dig i. Via den digitala skärmen i utställningen får du åtkomst till allt material som finns samlat om den perioden. Du kan ta del av fördjupningsmaterial, längre texter och andra källor som du även finner här på sidan.

Ting från tiden
I de röda montrarna på Nordanå visas så kallade ”Ting från tiden”, föremål som var aktuella under just den tidsperioden. För att veta mer om varje föremål kan du använda dig av QR-koden som finns i montern eller gå in och läsa mer via skärmarna.

Om Storsia
Namnet på utställningen är en lek med ortsnamn och dialekter och kan ungefär översättas till ”det stora området”. På den översta våningen i huvudbyggnaden på Nordanå breder Storsia ut sig över 500 kvadratmeter. Utställningen är utformad med ett tydligt flöde som ger besökaren en överblick, samtidigt som utställningen är innehållsrik och detaljerad.

I varje tidsperiod finns berättelser, föremål och bilder, samt fördjupningsmaterial för den som vill veta mer. Storsia följer skolans läroplan och uppges ha ett tydligt pedagogiskt upplägg, med kärnfulla texter och material från museets arkiv.

Har du frågor om Storsia så kan du mejla till: post@skellefteamuseum.se

Lärare och klasser kan även boka ett besök tillsammans med museets pedagog. Mejla förfrågan om bokning till: sandra.marklund@skellefteamuseum.se

Tillgänglighet i Storsia (länk)

TACK! (länk)

Storsia – en lokalhistorisk utställning