Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Besök oss

link down

På Nordanå kulturområde, fem minuters promenad från Skellefteå centrum, ligger Skellefteå museum, inrymt i gamla läroverket. I byggnaden finns både våra och andras utställningshallar, Forskarrum Nordanå, Museum Anna Nordlander och Nordanå bar och café. Om du behöver hjälp att hitta i byggnaden, eller vill veta mer om vad som är på gång, är du varmt välkommen att vända dig till personalen på caféet. De hjälper dig rätt.

Du kan även ringa Skellefteå kommuns kundtjänst på 0910-73 50 00.

Tänk på att hålla avstånd från andra besökare, och stanna hemma om du känner dig lite förkyld!

Planera ditt besök

Öppettider och entré

Begränsad tillgänglighet till utställningshallarna fram till och med vecka 42
Just nu pågår hissrenovering som beräknas vara klar under vecka 42. Vi ber om överseende för eventuella oangelägenheter. Tillträde till Skellefteå museum utställningshallar sker under renoveringen via trapphusen.
Barnvagnar kan lämnas nere vid stora garderoben. Kom ihåg att tömma vagnen för värdesaker.

——————————————————————
Öppettider Nordanå (huvudbyggnaden)
Måndag: stängt
Tisdag: 10-19
Onsdag-söndag: 10-16

Allhelgonaafton 30 oktober (fredag): 10 – 16
Alla helgons dag 31 oktober (lördag): 10 – 16
1 november (söndag): 10 – 16

Skellefteå museum är öppet under Corona-anpassade restriktioner

Vi följer rådande smittläge i Västerbotten och har idag bättre kunskap hur vi skall förhålla oss till viruset och anpassa verksamheten än vad fallet var i våras när pandemin bröt ut. Vi gör allt för att du skall känna dig trygg i ditt besök hos oss.  Givetvis följer vi också myndigheternas rapportering och rekommendationer löpande och kommer att agera efter det.


Vad gör vi?

I samarbete med samtliga Nordanåaktörer finns enhetlig markering på Nordanå som påminner oss alla att hålla avstånd Det finns handsprit på flera ställen i våra utställningshallar, samt vid entréer Vi har infört restriktioner gällande all vår programverksamhet Önskar du besöka den lokalhistoriska lek- och lärmiljön Barnsia, måste du boka tid i Barnsia innan ditt besök

_________________________________________

Tänk på att:

Hålla distans till andra besökare Tvätta händerna ofta. Handsprit finns vid utställningsingångar och vid entréer Hosta och nys i armvecket Stanna hemma om du känner dig sjuk

______________________________________________

Tillgänglighet

Här hittar du information om tillgänglighet på Skellefteå museum och Nordanå. Vid frågor är du varmt välkommen att ringa Kundtjänst Skellefteå kommun på 0910-73 50 00.

Hitta hit

Skellefteå museum ligger vackert beläget vid älvens norra sida på Nordanåområdet, fem minuters promenad från torget i Skellefteå.

Adress: Skellefteå museum, Ernst Westerlunds allé, 931 32 Skellefteå

Postadress: Box 146, 931 22 Skellefteå

Kontakt

Om du har några frågor om vad som händer på Skellefteå museum och Nordanåområdet är du varmt välkommen att ringa till Skellefteå kommuns kundtjänst på 0910-73 50 00.

Forskarrum Nordanå 
För funderingar som rör Forskarrum kan du alltid ringa 0910-73 55 40.

Personal
Om du söker en specifik person som arbetar på museet hittar du all personal här (länk).

 

Postadress
Skellefteå museum
Box 146
931 22 Skellefteå

Besöksadress
Skellefteå museum, Nordanå
Ernst Westerlunds allé
931 32 Skellefteå

Besök Skellefteå museum

Nordanå

När Skellefteå stad förberedde sitt hundraårsfirande år 1945 utarbetades en fullständig plan för Körranområdet av stadsingenjör Tore Törngren och stadsträdgårdsmästare Olof Cullman. Då beslutades att Nordanå skulle bilda ett stort sammanhängande park- och friluftsområde med grönytor, träd och buskar. Det planterades bland annat Hagtornshäck, lindallé och Omäsbjörkar. Syrénhortensian debuterade i skelleftebygden just här. Parkanläggningen blev något av en födelsedagsgåva till stadsborna. Här anlades såväl fisk som fågeldammar, till och med sälar kunde beskådas underjubileumssommaren 1945. Vid jubileumsåret anordnades i parken en stor utställning från 20 juni till 31 juli. Körran förvandlades detta år definitivt till Nordanåparken.

Här under kan du läsa en sammanfattad historia om varje hus.

Från Nordanå till Lejonström

Visste du att det legat ett sågverk nedanför Landskyrkan, eller att det funnits en hälsokälla vid älven? Här kan du läsa mer om områdets historia. Området från Nordanå till Lejonströmsbron kallades förut för Körran och ingick ursprungligen i Prästbordets ägor. Redan under 1330-talet byggdes Skellefteåtraktens första kyrka på platsen, och området har sedan dess varit en samlingsplats för ortens invånare.

Ansök om tryckbidrag

Har du ett manus med lokalhistorisk anknytning som du önskar publicera? Ansök om Skellefteå museums bidrag till publicering.

Ansökan skickas till ulf.lundstrom@skellefteamuseum.se. Det går även bra att kontakta honom om du har frågor eller vill veta mer.

Ansökan ska vara inne senast 15 oktober. Beslut meddelas vanligen i november.

Välkommen med din ansökan!

Tävla om det lokalhistoriska ungdomsstipendiet

Stipendiet är instiftat av Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten och Skellefteå museum. Ändamålet med stipendiet är att uppmuntra och stimulera ungas intresse för lokalhistoria.

Verksamhetsområde: Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner. Stipendiet vänder sig till personer under 25 år.

Stipendiet kan delas ut till enskild person, skolklass eller annan grupp som arbetat med lokalhistoriska ämnen. Det kan t.ex. röra sig om ett eget arbete, skolarbete eller en uppsats på högskolenivå. Sökande kan använda sig av lokalhistoriskt material från Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten och Skellefteå museum men även material från andra institutioner, privata arkiv, bya- förenings- och företagsarkiv, egna intervjuer, brev och dagböcker m.m. kan användas.

Resultatet kan presenteras i form av en skrift, en utställning, film, teater eller på annat sätt, en förutsättning är att det görs i en form som kan bevaras för framtiden. Om gestaltningen utgörs av ett skolarbete eller uppsats på högskolenivå skall det vara godkänt av betygsättande lärare.

Stipendiesumman uppgår till 5000 kronor och utdelas årligen, summan kan fördelas på en eller flera sökande. Gestaltningen bedöms av en särskild kommitté bestående av en representant från Lokalhistoriskt institut(Lokis), Skellefteå museum, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Företagsarkivet i Westerbotten, samt en lärare. Utdelning av stipendiet anpassas efter stipendiaten-stipendiaterna, t. ex. i samband med skolavslutningen eller examen.

Hur gör jag/vi för att söka stipendiet?
Skriv ett brev med posten eller maila oss det arbete du vill presentera i tävlingen om de 5000 kronorna. Senaste datum för ansökan är 24 maj.

I brevet skall framgå:
Vem som söker stipendiet (t. ex. en person eller en klass)
Födelsedatum på enskild person, årskurs om det t. ex är en klass
Äldsta medlemmen i gruppen om det är en grupp.
Kort beskrivning av dig/er och ditt/ert arbete och varför du/ni tycker att du/ni skall få stipendiet.
1 exemplar av arbetet i en form som kan bevaras för framtiden.

Kontaktuppgifter som ska ingå i ansökan:
Namnet på den som representerar ansökan
Telefon
Postadress
Mejladress (om du/ni föredrar att vi kontaktar dig via mejl)

Mejla din ansökan till: post@skellefteamuseum.se

Eller skicka ansökan till:
Skellefteå museum
Box 146
931 22
Märk brevet Lokalhistoriskt stipendium

Har du frågor, ring Jörgen Andersson tel. 0910-73 55 23