Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Besök oss

link down

Endast fem minuters promenad från Skellefteå centrum, i det gamla läroverket på Nordanå hittar du Skellefteå museum. På plan 2 kan du besöka pågående utställningar, och under våren 2022 öppnades Storsia på plan 3 som är en permanent utställning om bygdens historia.

Ute på Nordanåområdet hittar du flera äldre byggnader som är en del av friluftsmuseet. Bland annat Kågegården håller öppet för besökare under sommarsäsongen, och under julmarknaden som infaller i december månad bakas det flitigt i den gamla bagarstugan.

Tvärtemot vad många tror så rymmer huvudbyggnaden på Nordanå flera verksamheter, inte bara Skellefteå museum! Kom hit och utforska själv – om inte annat för ett besök i husets populära café!

Håll utkik på hemsidan för att se mer av vad som är på gång på Skellefteå museum. Du kan också ringa Skellefteå kommuns kundtjänst – 0910-73 50 00 för att veta mer.

Varmt välkommen!

Planera ditt besök

Tillgänglighet

Här hittar du information om tillgänglighet på Skellefteå museum. Vid frågor är du varmt välkommen att ringa Kundtjänst Skellefteå kommun på 0910-73 50 00.

MAN – Museum Anna Nordlander – finns sedan hösten 2021 i Sara Kulturhus. För information om tillgänglighet i Sara Kulturhus – Läs mer här

Hitta hit

Skellefteå museum ligger vackert beläget vid älvens norra sida på Nordanåområdet, fem minuters promenad från torget i Skellefteå.

Adress:
Skellefteå museum
Ernst Westerlunds allé
931 32 Skellefteå
Postadress: Box 146, 931 22 Skellefteå

Museum Anna Nordlander – MAN – flyttade hösten 2021 till nya lokaler i Sara Kulturhus, centralt i Skellefteå.

Adress:
Museum Anna Nordlander
Kanalgatan 43 B
931 31 Skellefteå

Hitta inne på museet

Entréplan: Reception, Forskarrum Nordanå, hiss (nås från inre trapphuset), toaletter
Vån 2: Tillfälliga utställningar, den pedagogiska ytan KÖKET, Barnsia -lek- och lärmiljö, barnvagnsparkering, skötbord för av- och påklädning (skötbord för blöjbyte görs på toaletter på entréplan), konferensrum.
Vån 3: Storsia – permanent lokalhistorisk utställning.

Toaletter
De flesta toaletterna finns på entréplan, i foajén Nordanå. Det finns även en toalett i tillfälliga utställningar och en i Storsia.

Läs mer om tillgängligheten på området (LÄNK)

Kontakt

Om du har några frågor om vad som händer på Skellefteå museum och Nordanåområdet är du varmt välkommen att ringa till Skellefteå kommuns kundtjänst på 0910-73 50 00. De kan även koppla dig vidare till rätt organisation eller rätt person. Du kan även mejla Skellefteå museum på post@skellefteamuseum.se.

Forskarrum Nordanå
För funderingar som rör Forskarrum kan du alltid ringa 0910-73 55 40.

Guidade visningar
Några gånger per år håller museet i kostnadsfria guidade visningar för allmänheten och inom ramen för skolprogram hålls workshops och visningar för grundskola och gymnasium.

Tillhör du en förening eller verksamhet som vill komma på en guidad tur, lyssna till en föreläsning eller delta i en workshop? Ta kontakt med museets receptionsansvarige Annie Lindmark (länk) för aktuell prislista och bokning.

Personal
Om du söker en specifik person som arbetar på museet hittar du all personal här (länk).

Postadress
Skellefteå museum
Box 146
931 22 Skellefteå

Besöksadress
Skellefteå museum, Nordanå
Ernst Westerlunds allé
931 32 Skellefteå

Besök Skellefteå museum

Nordanå

När Skellefteå stad förberedde sitt hundraårsfirande år 1945 utarbetades en fullständig plan för Körranområdet av stadsingenjör Tore Törngren och stadsträdgårdsmästare Olof Cullman. Då beslutades att Nordanå skulle bilda ett stort sammanhängande park- och friluftsområde med grönytor, träd och buskar. Det planterades bland annat Hagtornshäck, lindallé och Omäsbjörkar. Syrénhortensian debuterade i skelleftebygden just här. Parkanläggningen blev något av en födelsedagsgåva till stadsborna. Här anlades såväl fisk som fågeldammar, till och med sälar kunde beskådas underjubileumssommaren 1945. Vid jubileumsåret anordnades i parken en stor utställning från 20 juni till 31 juli. Körran förvandlades detta år definitivt till Nordanåparken.

Här under kan du läsa en sammanfattad historia om varje hus.

Från Nordanå till Lejonström

Visste du att det legat ett sågverk nedanför Landskyrkan, eller att det funnits en hälsokälla vid älven? Här kan du läsa mer om områdets historia. Området från Nordanå till Lejonströmsbron kallades förut för Körran och ingick ursprungligen i Prästbordets ägor. Redan under 1330-talet byggdes Skellefteåtraktens första kyrka på platsen, och området har sedan dess varit en samlingsplats för ortens invånare.

Ansök om tryckbidrag

Har du ett manus med lokalhistorisk anknytning som du önskar publicera? Ansök om Skellefteå museums bidrag till publicering.

Ansökan skickas till katarina.aman@skellefteamuseum.se. Det går även bra att kontakta henne om du har frågor eller vill veta mer.

Ansökan ska vara inne senast 15 oktober. Beslut meddelas vanligen i november.

Välkommen med din ansökan!

Tävla om det lokalhistoriska ungdomsstipendiet

Stipendiet är instiftat av Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten och Skellefteå museum. Ändamålet med stipendiet är att uppmuntra och stimulera ungas intresse för lokalhistoria.

Verksamhetsområde: Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner. Stipendiet vänder sig till personer under 25 år.

Stipendiet kan delas ut till enskild person, skolklass eller annan grupp som arbetat med lokalhistoriska ämnen. Det kan t.ex. röra sig om ett eget arbete, skolarbete eller en uppsats på högskolenivå. Sökande kan använda sig av lokalhistoriskt material från Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten och Skellefteå museum men även material från andra institutioner, privata arkiv, bya- förenings- och företagsarkiv, egna intervjuer, brev och dagböcker m.m. kan användas.

Resultatet kan presenteras i form av en skrift, en utställning, film, teater eller på annat sätt, en förutsättning är att det görs i en form som kan bevaras för framtiden. Om gestaltningen utgörs av ett skolarbete eller uppsats på högskolenivå skall det vara godkänt av betygsättande lärare.

Stipendiesumman uppgår till 5000 kronor och utdelas årligen, summan kan fördelas på en eller flera sökande. Gestaltningen bedöms av en särskild kommitté bestående av en representant från Lokalhistoriskt institut(Lokis), Skellefteå museum, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Företagsarkivet i Westerbotten, samt en lärare. Utdelning av stipendiet anpassas efter stipendiaten-stipendiaterna, t. ex. i samband med skolavslutningen eller examen.

Hur gör jag/vi för att söka stipendiet?
Skriv ett brev med posten eller maila oss det arbete du vill presentera i tävlingen om de 5000 kronorna. Senaste datum för ansökan är 24 maj.

I brevet skall framgå:
Vem som söker stipendiet (t. ex. en person eller en klass)
Födelsedatum på enskild person, årskurs om det t. ex är en klass
Äldsta medlemmen i gruppen om det är en grupp.
Kort beskrivning av dig/er och ditt/ert arbete och varför du/ni tycker att du/ni skall få stipendiet.
1 exemplar av arbetet i en form som kan bevaras för framtiden.

Kontaktuppgifter som ska ingå i ansökan:
Namnet på den som representerar ansökan
Telefon
Postadress
Mejladress (om du/ni föredrar att vi kontaktar dig via mejl)

Mejla din ansökan till: post@skellefteamuseum.se

Eller skicka ansökan till:
Skellefteå museum
Box 146
931 22
Märk brevet Lokalhistoriskt stipendium

Har du frågor, ring Jörgen Andersson tel. 0910-73 55 23