Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng
link down

Stort projekt när Skellefteå museums magasin flyttar

Just nu pågår förberedelserna inför flytten av Skellefteå museums största magasin. Det är ett enormt projekt som sysselsätter all museets personal i olika omfattning. Men även allmänheten kommer att engageras när en utställningen om flytten öppnar i slutet av 2024.

Under senhösten 2024 inleds flytten av museets magasin till nya ändamålsenliga lokaler i Hedensbyn, Skellefteå. Fram till dess pågår febril verksamhet med att rengöra, inventera och förbereda de uppskattningsvis 40 000 föremålen inför flytten. Ett lika mödosamt som fascinerande arbete då det knappast går en dag utan att museets personal upptäcker föremål som fångar intresset.

År 1882 bildades Westerbottens läns fornminnesförening. De blev början för det som idag är Skellefteå museum och  under de snart 150 år som gått sedan dess har museets samlingen vuxit och vuxit. Idag finns uppskattningsvis 75 000 föremål i samlingen. Det är endast en mycket liten del av dessa som finns representerat i våra fysiska utställningar. Det mesta är magasinerat på olika håll.

– Det är ingen som vet exakt hur många föremål vi har egentligen. Genom tiderna har man räknat på lite olika sätt – till exempel kan dubbletter ha räknats som ett enda föremål. Samma sak med lådor som trots att de innehåller flera föremål bara räknats som ett. Det händer saker på 150 år.  När vi nu går igenom samtliga föremål passar vi på att inventera också, så den här flytten innebär att vi slår flera flugor i samma smäll, säger Anja Sundqvist Axelsen, föremålsantikvarie.

Dessvärre är museets huvudmagasin inte en optimal plats att förvara föremål på över tid. Bland har luftfuktigheten varit ett bekymmer då den ligger på en nivå som med tiden påverkar en stor del av samlingen negativt. Det i kombination med att lokalerna blivit för trånga för att rymma nya föremål gör behovet av ett nytt magasin ganska påtagligt.

En fortbildande insats

Nu sker det. Våren 2025 ska hela magasinet enligt plan vara tömt och flyttat till nya ändamålsenliga och rymligare lokaler som tillåter fortsatt samling. Men först måste samtliga föremål plockas fram, rengöras, fotograferas, märkas upp, packas ihop igen och emballeras inför flytt. Det är ett jättestort (och ofta smutsigt) arbete som kräver handgripliga insatser från samtliga medarbetare på museet.

– Men alla tycker nog att det är roligt med omväxling i arbetet, att få jobba med sånt som man inte gör normalt sett. Dessutom blir det en fortbildande insats för oss och ganska ofta uppstår det gåtor kring föremål, säger Jenny Tingvall, föremålsantikvarie.

Allmänhetens hjälp

Faktum är att museet kommer att fråga allmänheten om hjälp med att lösa en del gåtor framöver. Det planeras just nu för en utställning på museet om själva magasinsflytten där ett av inslagen blir att besökare får bidra med sina kunskaper kring mystiska föremål.

– Utställningen öppnar preliminärt i oktober. Där kommer vi att visa upp föremål från våra gömmor, men även förklara vad ett museum egentligen är och vilken roll det kan spela i dag, säger Anna Lindfors, utställningsantikvarie.

Fram till dess kan du följa Skellefteå museum via våra sociala kanaler på Instagram och Facebook. Där uppdaterar vi löpande med bilder, filmer och fascinerande berättelser!

 

Har du frågor om magasinflytten? Kontakta:

Erika Sterbrant, projektledare, erika.sterbrant@skellefteamuseum.se

Mikke Ejrevi, vd, mikke.ejrevi@skellefteamuseum.se