Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Forskarrum Nordanå

Forskarrum Nordanå är en mötesplats för lokalhistorisk forskning och berättande för dig som vill lära dig mer om Skelleftebygdens historia.

Aktuella öppettider för Forskarrum hittar du på sidan Öppettider och entré.

Forskarrum Nordanå är en mötesplats för lokalhistorisk forskning och berättande för dig som vill lära dig mer om Skelleftebygdens historia.

Aktuella öppettider för Forskarrum hittar du på sidan Öppettider och entré.

link down

Upptäck din historia!

I Forskarrum Nordanå är du välkommen att söka i materialet på egen hand, men det finns alltid tillgänglig personal som kan hjälpa dig. Forskarrum Nordanå är ett samarbete mellan Skellefteå museum, Företagsarkivet i Westerbotten och Folkrörelsearkivet i Västerbotten. Hit kan du komma ensam eller i grupp, som privatperson eller i tjänsten.

Om Forskarrum

Bibliotek

Biblioteket innehåller ca 20 000 volymer och har en kulturhistorisk inriktning med lokalhistoria som specialitet. Här finns dessutom bebyggelseinventeringar, uppteckningar, dokumentationer och folkrörelse-, förenings- och företagshistoria. Biblioteket är i första hand ett referensbibliotek, vilket innebär att du inte kan låna hem böcker och tidskrifter, men du är välkommen att läsa dem på plats. Bibliotekets katalog är registrerad i databasen Libris.

Foto

Ca 40 000 av museets 4,5 miljoner foton och negativ finns kopierade och tillgängliga i form av papperskopior i pärmar. En intern databas med museets föremåls- och fotosamling och möjlighet att beställa fram bilder från Företagsarkivet och Folkrörelsearkivet. Bilderna kommer främst från Skellefteå, Malå och Norsjö. Du kan beställa kopior av bilderna i Forskarrum Nordanå.

Klipparkiv

Klipparkivet innehåller artiklar främst från lokaltidningarna Norra Västerbotten, Västerbottens Kuriren och Västerbottens Folkblad. Tidiga klipp har samlats från 1929-1950, men mer kontinuerligt från 1972-2010.

Personhistoria – släktforskning

Tillsammans med studieförbunden arrangeras kurser i släktforskning i Forskarrum Nordanå. Vi samarbetar med Skellefteåbygdens släktforskarförening. Datorerna innehåller program som Digital forskarsal, Arkiv Digital och Indiko. Inom ämnesområdet har du dessutom tillgång till ett antal DVD-skivor samt microkort som Emigranten populär och Sveriges dödbok. Med dessa hjälpmedel har du en utmärkt utgångspunkt för släktforskning.

Om du vill beställa fram material ur arkiven, hör av dig en dag innan. På så vis garanteras du bättre service. 

Skolor, folkhögskolor och universitet

Forskarrum Nordanå hjälper gärna grupper och forskare med material för projektarbeten och uppsatser. Lärare och kursledare är välkomna att höra av sig för specialprogram enligt individuella önskemål.