Här hittar du artiklar om byggnadsvård från anställda på Skellefteå museum.
Byggnadskultur
Vård och underhåll av masonit, nr 4/2007 (länk)
När trädgårdsodlingen kom till Norrland, nr 2/2008 (länk)
Skellefteå – pånyttfödd trästad, nr 4/2014 (medförfattare Enar Nordvik och Rune Wästerby)
Bönhuset i Missenträsk, nr 4/2016
Västerbotten
Trädgårdshistoria och kulturväxter, Nr 2/2010 (länk)
Grobladet
Seminarieträdgården i Skellefteå, nr 2/2016 (länk)
Byggnadsvård
K-märkt
K-märkt är ett uttryck som används i folkmun för hus som har ett kulturhistoriskt värde, men det finns ingen formell laglig innebörd i begreppet. Byggnader och bebyggelsemiljöer kan skyddas på flera olika sätt. Två lagar som används i just det syftet är Plan- och bygglagen (PBL) samt Kulturminneslagen (KML).
Gamla trädgårdar
Alla som övertar en trädgård behöver förr eller senare ta ställning till vad man har och vad man vill ha: den växtlighet som redan finns eller den man vill ha i framtiden. Därför är det viktigt att bestämma hur man vill förhålla sig till trädgården i ett längre perspektiv.
Kyrkomiljöer
Den kulturskatt som bevaras i Sveriges kyrkor är unik i Europa. De kyrkliga miljöerna rymmer mycket av det främsta som skapats i landet inom arkitektur, konst och hantverk. Ansvaret för att bevara detta kulturarv är därför inte bara en angelägenhet för församlingarna.
Rapporter och yttranden byggnadsvård
Museets byggnadsantikvarier vill blåsa liv i länets spännande och varierande kulturmiljöer genom rådgivning, kunskapsuppbyggnad och utredningar.
Artikelbank Byggnadsvård
Här hittar du artiklar om byggnadsvård från anställda på Skellefteå museum.
Är mitt hus K-märkt?
Håller du på att renovera ditt hus och vill återskapa vissa tidstypiska detaljer? Hos oss kan du få hjälp med både expertkunskap och material, såsom gamla bilder.