Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Maskor och makt

Utställningen Maskor och makt presenterar samtida konstnärers sätt att förhålla sig till textil som uttryck och sätter perspektiv på vår nutid och dess utmaningar. En utställning om kvinnors arbete, textilt återbruk, kroppen och minnet.

Utställningen Maskor och makt presenterar samtida konstnärers sätt att förhålla sig till textil som uttryck och sätter perspektiv på vår nutid och dess utmaningar. En utställning om kvinnors arbete, textilt återbruk, kroppen och minnet.

link down

Maskor och makt

9.10 2022 – 22.1 2023
Maskor och makt är en hyllning till kvinnors händer som genom tiderna försett mänskligheten med klädesplagg, med berättande vävar och hemmets textilier.
Händerna som utfört dessa arbeten har varit så gott som osynliga, tagits för givna och övervägande varit obetalda. Trots det har nål och tråd fungerat som ett sätt att berätta om livet, om tillhörighet, om konflikter och om kärlek.

Textila verk har återspeglat samhället i stort men även varit ett sätt att återge personliga och vardagliga berättelser. Utställningen Maskor och makt presenterar samtida konstnärers sätt att förhålla sig till textil som uttryck och sätter perspektiv på vår nutid och dess utmaningar.

Medverkande: Jan van Esch, Charlotte Gyllenhammar, Hanna Holmgren, Tarik Kiswanson, Matilda Kenttä
Ur samlingen: Louise Bourgeois, Britta Marakatt-Labba

Vernissage och Trådverkstan
Maskor och makt öppnar söndag 9 oktober med ett vernissage och under hösten kommer MAN hålla i ett antal programpunkter i samband med utställningen. Bland annat är du välkommen att besöka Trådverkstan – en öppen textilateljé i utställningshallen på Sara kulturhus. Här är du välkommen att skapa förutsättningslöst med återbrukade material, eller bara sätta dig ner och ta det lugnt en stund. Onsdagar kl. 17-20 är en inbjuden gäst på plats i Trådverkstan för att inspirera och guida genom olika tekniker och material. Alltid drop-in och kostnadsfritt!

Hela programmet hittar du här nedan. Varmt välkommen!

PROGRAM HÖSTEN 2022:

6 oktober kl. 16-19
Hanna Holmgren, en av de medverkade konstnärerna i utställningen, håller i en workshop i meditativ teckningsritning i Konstverkstan. Drop-in och kostnadsfritt!

9 oktober kl. 14-16 Vernissage!
Cecilia Andersson, verksamhetsledare och curator på MAN, hälsar välkommen. Ta del av ett performance från en av de medverkande konstnärerna, mingel med snittar och alkoholfritt bubbel och premiär för den öppna textilateljén Trådverkstan!

19 oktober kl. 17-20
Trådverkstan med Veronica Olofsson. Tema “Brodera ut orden”.

25 oktober kl. 17-20
Trådverkstan med Sofie. K. Hansson. Tema “Experimentell stickning”.

2 november kl. 17-20
Trådverkstan med Lars Lundmark. Tema “Minnesstavar”.

5 november kl. 11-13
Syjunta i Konstverkstan. Vi möts och syr, väver, lägger, lagar, stickar. Ta med ett eget projekt eller få material och hjälp att starta något på plats. Med Marit Shirin Carolasdotter och Linnea Sundling.
5 november kl. 13.15-14
Med syjuntan som ingång hålls sedan en lekfull dans-workshop i Konstverkstan. Vi jobbar utifrån tanken att alla kan skapa dans, oavsett erfarenhet! Lämpligt för dig mellan 13-100 år.

9 november kl. 17-20
Trådverkstan med Katarina Åman. Tema “Från skräp till skatt”.

16 november kl. 17-20
Trådverkstan med Kattis Bäckström. Tema “Vänskapsband”.

23 november kl. 17-20
Trådverkstan med Marlene Josefsson. Tema “Virka blommor”.

26 november kl. 13-15
Workshop i enklare vävteknik. Med Matilda Kenttä, konstnär medverkande i utställningen.

30 november kl. 17-20
Trådverkstan med Kattis Bäckström. Tema “Sticka tröstemöss”.

7 december kl. 17-20
Trådverkstan med Lotta Johansson. Tema “Applikationer”.

14 december kl. 17-20
Trådverkstan med Jessica Lundmark. Tema “Sashiko – Japanskt broderi”.

Bilden visar ett utsnitt av Jan van Esch performance ”Mitumba”. Fotografi Nadin Retsche.
Stort tack till Solkraft Rondellen som bidragit med återbrukade material till Trådverkstan.