Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Istid 10500 f.v.t.

Ungefär 10 500 år före vår tideräkning var norra Skandinavien täckt av ett tjockt lager is. När isen sakta började smälta och trycket mot jordskorpan lättade sattes marken i rörelse och orsakade kraftiga jordskalv. Av smältvattnet bildades älvar och ibland dammar som till sist brast. Stora mängder vatten kunde då forsa fram och dra med sig allt i sin väg. När du idag vistas i naturen kan du se spår från den tiden: älvarna, klapperstensfälten och stora stenblock som ligger på en åker eller mitt i skogen. Det tog flera tusen år för isen att smälta. Allt eftersom började djur och människor att röra sig över nya landområden. Älgen var länge det viktigaste bytesdjuret. Den jagades för att ge människor mat och skinn att göra kläder av. Av ben och skelettdelar gjorde man nålar och redskap. I alla tider har människor uttryckt sig i ord och bild. En del bilder finns kvar än idag fastän de målades för flera tusen år sedan. På berghällar och klippor som en gång låg nära vatten kan vi fortfarande se bilder som föreställer fiskar, älgar eller renar. Liknande figurer finns på många platser runt om i Europa.
 • Vad händer i världen?

  I östra Afrika levde för ungefär 3 miljoner år sedan människans förfäder.

  Grottmålningarna i Lascaux i det som nu är södra Frankrike skapades av människor cirka 17 000 – 12 000 f.v.t.

 • Hur många är vi här?

  Allt eftersom isen smälte undan rörde sig människor i de områden där växter och djur börjat leva.

 • Hur försörjer vi oss?

  De som levde här var jägare och samlare. Det människan behövde för att överleva fanns i naturen – bär och växter att plocka och djur att jaga.

 • Hur bor vi?

  Bostäderna var enkla tält av skinn. Då kunde människorna snabbt flytta till ställen där det fanns djur att jaga. En öppen eld värmde.

 • Vad äter vi?

  Maten bestod av kött, mjölk, växter och bär. De djur som fanns var till exempel ren, älg, säl, bäver, fisk och fågel. Kött och fisk kunde tillagas i kokgropar i marken. De växter som plockades till mat var bland annat kvanne, syra, hasselnötter och bär av många slag.

 • Hur tar vi oss fram?

  Under den här tiden fick människorna gå dit de skulle. När det var snö gick det att åka skidor. För färd på vatten fanns enkla båtar av skinn. Båtarna var en slags kanoter.

Läs mer om Istid 10500 f.v.t.