Förhistoria 9 000 f.v.t–1 300 e.v.t.
-
Vad händer i världen?
Skrivkonsten, årskalendern och multiplikationstabellen uppfanns i Babylonien ungefär 3000 f.v.t.
Pyramiderna i Egypten byggdes ungefär samtidigt.I Kina på 200-talet f.v.t. tryckte människorna böcker på papper, vävde sidentyger och tillverkade porslin.
Romarriket uppkom och föll under perioden 800 f.v.t.– 500 e.v.t.
Vikingarna reste ut i världen på 600- och 700-talen e.v.t.
Kristendomen började spridas i världen på 400-talet e.v.t. -
Hur många är vi här?
Forskarna tror att det rörde sig ungefär 10-30 personer i det område som i dag är Skellefteå, Norsjö och Malå kommuner under den här perioden. Det är svårt att veta exakt hur många.
-
Hur försörjer vi oss?
De som levde här var jägare och samlare. Det människan behövde för att överleva fanns i naturen – bär och växter att plocka och djur att jaga. Det förekom också byteshandel med människor från platser både nära och långt borta. En del samer började använda renar till annat än jaktbyte, till exempel som drag- och mjölkdjur.
-
Hur bor vi?
Bostäderna var enkla tält av skinn. Då kunde människorna snabbt flytta till ställen där det fanns djur att jaga. Människorna hade olika platser att bo på, ett ställe på sommaren och ett annat under vintern. En öppen eld värmde.
-
Vad äter vi?
Maten bestod av kött, mjölk, växter och bär. De djur som fanns var till exempel ren, älg, säl, bäver, fisk och fågel. Kött och fisk kunde tillagas i kokgropar i marken. Senare i den här tidsperioden hade människorna vissa djur där de bodde. Det kunde vara getter, kor och renar. De växter som plockades till mat var bland annat kvanne, syra, hasselnötter och bär av många slag. Mycket av maten torkades för att det skulle finnas mat under vintern.
-
Hur tar vi oss fram?
Under den här tiden fick människorna gå dit de skulle. När det var snö gick det att åka skidor. För färd på vatten fanns enkla båtar av skinn. Båtarna var en slags kanoter.