Ofredsår 1520–1730
-
Vad händer i världen?
Engelsmannen William Shakespeare skrev pjäserna Hamlet, Romeo och Julia och många fler. Peterskyrkan i Rom invigdes 1626.
Många nya vetenskapliga upptäckter gjordes under den här tiden. I England förklarade till exempel Isaac Newton tyngdlagen.
-
Hur många är vi här?
Under den här perioden ökade antalet människor som bodde i det område som i dag är Skellefteå, Norsjö och Malå kommuner från 2484 till 5558 personer.
-
Hur försörjer vi oss?
De som var jordbrukare hade kor och getter och odlade korn och råg. Alla i hushållet hjälpte till med gårdens arbete. Män, kvinnor och barn hade olika sysslor. Ungdomar kunde arbeta som pigor eller drängar på andras gårdar. För att få tillräckligt med mat till familjen fortsatte även jagandet och fiskandet. Fler samer ägnar sig mer åt renskötsel och mindre åt jakt och fiske. Under den här perioden blev renhjordarna allt större. En del människor kunde nu tillverka lite extra av vissa saker och sälja. Då fick de pengar så att de kunde handla på marknaden.
-
Hur bor vi?
Husen var fortfarande ganska små och timrade av trä. Byarna delades in i så kallade roten med två eller tre gårdar i varje. Varje rote hade bland annat ansvar för att ge en soldat lön, kläder och ett torp med mark som han och hans familj kunde odla. Därför började särskilda soldattorp byggas.
-
Vad äter vi?
Maten var främst kött, mjölk och ost från djuren på gården, men också fisk. Kål, kålrot, lök, ärtor och bondbönor är några saker som började odlas under den här perioden. Den vanligaste maten var bröd, gröt, välling, soppor och olika grytor.
-
Hur tar vi oss fram?
Människorna åkte med häst och vagn längs den så kallade kustlandsvägen. I stället för broar gick det enkla färjor över vissa älvar. Det fanns olika typer av båtar beroende på om färden skulle gå på havet, sjön eller älven. Att gå till fots var annars fortfarande det vanligaste sättet att ta sig fram.