Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Medeltiden 1300–1520

På 1300-talet började staten Sverige att formas på allvar. För första gången skrevs nu lagar som skulle gälla i hela landet, men de som bodde i våra trakter märkte inte så mycket av dem. Här fortsatte livet att vara ganska fritt och obundet. År 1323 skrev den svenske kungen under ett fredsavtal där det stod var landsgränserna mellan Sverige och Novgorod – nuvarande Ryssland – skulle dras. Länderna hade länge varit i krig med varandra och nu skulle det äntligen bli fred. Men trots att båda länderna hade skrivit under avtalet så var de inte överens. De styrande i Novgorod menade att gränsen gick tvärs över Bottenviken till Bjuröklubb och att allt norr därom tillhörde dem. Det tyckte inte kungen i Sverige om. Han uppmanade människor i norr att börja odla och bygga hus – allt för att visa att landområdet tillhörde Sverige. Fram till dess hade Skellefteälven varit det svenska kungarikets gräns norrut och nu skulle den delen av landet också säkras. Från 1000-talet och framåt växte sig kristendomen allt starkare. Nu började kristna missionärer att prata om ”den sanna läran”. Många människor blev övertygade, men de som inte trodde på missionärerna kunde bli hotade eller förbjöds att tro på något annat.
  • Vad händer i världen?

    Christofer Columbus ”upptäckte” Amerika 1492.

    I Italien målade konstnären och vetenskapsmannen Leonardo da Vinci klart tavlan Mona Lisa 1506. Han gjorde också ritningar till många maskiner, till exempel en slags helikopter.

    I Europa började reformationen 1517 när Martin Luther sägs ha spikat upp sina teser på en kyrkport i Wittenberg, i det som nu är Tyskland.

  • Hur många är vi här?

    Under medeltiden fanns det ungefär två tusen personer i det område som i dag är Skellefteå, Norsjö och Malå kommuner.

  • Hur försörjer vi oss?

    Under den här perioden blev fler jordbrukare med kor och getter. Det hände också att de odlade korn och råg. Alla i hushållet hjälpte till med gårdens arbete. Män, kvinnor och barn hade olika sysslor. Jakt, fiske och samlande var fortfarande viktigt. Handel förekom också. Fisk och skinn byttes mot salt och annat som inte kunde produceras här.

  • Hur bor vi?

    Husen var små och timrade av trä. De hade bara ett rum och ofta stod flera hus nära varandra i små byar. Husen värmdes upp av en öppen eld.

  • Vad äter vi?

    Maten var främst kött, mjölk och ost från djuren på gården. Fortfarande var jakt, fiske och samlande viktigt för att maten skulle räcka till. Den säd som odlades blev till gröt och bröd. Nu började det finnas salt som kunde användas för att bevara kött och fisk under hela året.

  • Hur tar vi oss fram?

    Att gå var fortfarande det vanligaste sättet att ta sig fram. På vintern var skidor, eller släde dragen av hundar eller renar, bra sätt att färdas. På sommaren var båten viktig för att färdas och frakta varor i. I slutet av medeltiden hade en del möjlighet att skaffa häst som kunde dra släde eller vagn.

Läs mer om Medeltiden 1300–1520