Gruvnäring 1920–1945
-
Vad händer i världen?
Den amerikanska börskraschen 1929 ledde till sämre tider i världen.
Under åren 1939-1945 pågick andra världskriget.
-
Hur många är vi här?
Området som i dag är Skellefteå, Norsjö och Malå kommuner fortsatte att utvecklas och befolkningen ökade från 69 570 till 87 306 under den här perioden.
-
Hur försörjer vi oss?
Nya arbetsplatser fortsatte att uppkomma. Många, mest män, men också några kvinnor, jobbade i de nya gruvorna, fabrikerna och verkstäderna. Bolidens gruvor och smältverket på Rönnskär, gummifabriken Skega och Skellefteå spisbrödsfabrik var ett par av arbetsplatserna. Barnarbete avskaffades.
-
Hur bor vi?
Nu byggdes de flesta husen av plankor i stället för av timmerstockar. Ett lån med bra villkor från staten gjorde det möjligt för fler att bygga ett eget hus. De gårdar som byggdes hade oftast bara två byggnader: ett hus för människorna och en ladugårdslänga för djuren och jordbruksmaskinerna. I tätorterna byggdes större hus där flera familjer kunde hyra rum eller lägenhet.
-
Vad äter vi?
Människorna åt bland annat gröt, välling, korv med potatis, fruktkräm, fruktsoppa, köttbullar med makaroner och ärtsoppa. Sverige deltog inte i andra världskriget, men kriget gjorde ändå att tillgången på mat var begränsad. Husmödrarna fick vara uppfinningsrika. Till exempel kunde potatis ersätta mjöl, och i stället för kaffe rostades olika växter som kunde plockas här.
-
Hur tar vi oss fram?
Att cykla var ett vanligt sätt att förflytta sig på. För längre sträckor fanns tåg, men också buss som nu började gå på många sträckor. Det fanns också lite fler bilar än tidigare.