Skip to Content Skip to Homepage

Program i Forskarrum Nordanå

Välkommen till Forskarrum Nordanå som under hösten håller kostnadsfri föredrag!

Forskarrum Nordanå har kvällsöppet till 20.00 varje tisdagkväll, för dig som inte har möjlighet att komma på vardagarna 12.00 -16.00 eller söndagar mellan 12-16.00. Tisdagkvällar brukar också vara programkvällar med inbjudna föredragshållare eller museets egna berättare. Öppethållandet sker i samarbete med Skelleftebygdens släktforskare men alla är välkomna, du behöver inte vara släktforskare för att komma förbi.

Välkommen till Forskarrum Nordanå som under hösten håller kostnadsfri föredrag!

Program i Forskarrum Nordanå höst 2019

Lördag 9 november kl. 11-15

ARKIVENS DAG – Gömt & glömt?

Det undanstoppade, gömda och vad som kan hända när viktiga handlingar glöms bort på vindar och förråd. Hur bitar av vår historia räddas för framtiden och guidad tur i ett arkiv.

Se detaljprogram på arkivensdag.nu och vår Facebook.

Arr. Skellefteå museum, Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten

Lördag 16 november kl. 10-17
ForskarLAN

Forska, byt erfarenheter och umgås. Begränsat antal platser, kostnad 120 kr. Ta med egen dator. Lunch ingår på Nordanå

Bar & Café. Anmälan senast den 11/11 till:

lilian.sundman16@gmail.com, 070-220 98 45

Arr. Skelleftebygdens släktforskare, Skellefteå museum

Söndag 17 november kl. 12-16

OBS FULLBOKAD! Workshop: Det sitter i väggarna
Vem har bott i ditt hus tidigare? Har det  alltid stått på samma plats? I workshopen får du hjälp av Skellefteå museums byggnadsantikvarie och lokalhistoriker att forska fram saker om ditt hus som du kanske inte visste! Efter en kort introduktion, får du hjälp att på egen hand forska vidare. Begränsat antal platser, först till kvarn.

Arr. Skellefteå museum, Hålla Hus

Tisdag 19 november kl. 18
13 Bönder och 3983 föremål

13 bönder och föremålen i deras bouppteckningar. Dokumentet som ger en unik historisk inblick i vad människor ägt. Jörgen Andersson, arkivarie på Skellefteå museum.

Arr. Skellefteå museum

Tisdag 26 november kl. 18
Lekstugan, historien om den lilla stugan med möjligheter
Lekstugan har älskats av generationer av barn och väcker för många kära minnen. Byggnadsantikvarie Pernilla Lindström berättar om dess historia och om kända och mindre kända lekstugor för allt från prinsessor till arbetarbarn.

Arr. Skellefteå museum, Hålla Hus

Tisdag 3 december kl. 18
Byaboken om Selet,
Lövånger. Med Gudmund Fahlén.

Arr. Skellefteå museum

Söndag 8 december kl. 12-16

JULMARKNAD PÅ NORDANÅ

Öppet i Forskarrum med JULKUL!

Julförberedelser. Tillverka egna julkort och skriv önskelistor till tomten, lyssna på julberättelser ur ljudarkivet.

Tisdag 10 december kl. 18
Tänk om?

Företagsarkivet i Westerbotten summerar projektet Med genus i norrländsk företagshistoria. Projektledaren Lena Öqvist om arkivens betydelse för historien, om genus är trams och om vägen till förändring.

Arr. Företagsarkivet i Westerbotten

Folkrörelsearkivet och Företagsarkivets arrangemang sker i

samarbete med Studieförbundet Bilda.

Barn & unga

Barnkulturdagar

Lördag 12 oktober – söndag 13 oktober kl. 10-16

Arr: Skellefteå museum, Folkrörelsearkivet i Västerbotten i samarbete med Kultur Skellefteå

Museets pedagoger bjuder på barnaktiviteter i KÖKET en trappa upp i huvudbyggnaden.

Höstlov med spelhåla

Tisdag 29 oktober – söndag 3 november kl. 13-15.

Spela spel, pussel och lite pyssel – ha kul med lokalhistorisk koppling. För barn från 7 år.

JULKUL under Nordanås julmarknad

Söndag 8 december kl. 12-16

Gör julkort och skriv önskelistor!

Upptäck barnens Forskarbyrå!

En byrå fylld med pyssel, knep & knåp, pussel m.m. från vår lokala historia. Och ett lekfullt och roligt sätt att upptäcka arkiven och lekparken. Drop-in för alla åldrar i vuxens sällskap under Forskarrums öppettider.

FACKVERKET– 14 rutor lokal arkivhistoria

Forskarrums utställningsyta där samarbetsparterna i Forskarrum visar delar ut sina samlingar utifrån olika teman, ofta kopplade till aktuella samhällsfrågor, programpunkter, lokala händelser.

1 okt – 6 nov     Folkrörelsearkivet 50 år! Gå till historien med arkivet.

9 nov– 8 dec      Gömt & glömt i arkiven.

10 dec – 23 jan  Tänk om? Om arkivens betydelse och vägen till förändring.

Om Forskarrum Nordanå

Forskarrum Nordanå är en mötesplats för lokalhistorisk forskning och berättande, för dig som vill lära dig mer om främst Skelleftebygdens historia. I informationscentralen Hålla hus finns råd och tips om byggnadsvård.

Öppettider hösten 2019

3 september – 20 december

Tisdag                                 kl. 12-20 (obs! 17/12 kl. 12-16)

Onsdag – fredag                 kl. 12-16

Söndag                                kl. 12-16

Julöppet kl. 12-16: 27/12, tis-fre 2-17/1 2020

Kontakta Forskarrum:
0910-73 55 40 eller via Facebooksidan

Hitta hit: Forskarrum Nordanå ligger i rosa byggnaden längst västerut. På bottenplan i den s.k. Kuben.

Parkering: Som övriga Nordanås besökare, vid parkeringsautomater. Handikapparkering finns vid norra Forskarrumsentrén.