Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Haile Selaisse 

Intervjun finns som text längre ner

Haile Selassie föddes i Eritrea. Eftersom Eritrea vid denna tid ingick i Etiopien talar Haile både tigrinja som är officiellt språk i Eritrea, och amarinja, som är officiellt språk i Etiopien. Han flyttade till Sverige och Stockholm, men blev så småningom flyttad till Boliden. Efter att ha läst svenska började han läsa elektronik på Komvux, men blev erbjuden jobbet som tolk i Jörn.

Bakgrund om kriget mellan Eritrea och Etiopen
Fram till 1800-talet var nuvarande Eritrea en provins i Etiopien. Under slutet av 1800-talet blev Eritrea en italiensk koloni i och med Wichaleföredraget 1889. Efter andra världskriget tvingades Italien att avsäga sig alla sina kolonier och år 1950 föreslog FN att Eritrea skulle ingå i en federation med Etiopien. Några år senare började splittringarna i landet, då olika grupper ville skilja Eritrea från Etiopien och stridigheter bröt ut.  År 1993 gjordes en folkomröstning som ledde till Eritreas självständighet.

Intervju
Egentligen när man jobbar som tolk, man ska inte lägga sig i. Men när man jobbar som tolk i en flyktingförläggning man måste göra det. Flyktingarna själva, till exempel, de frågar mycket. Och de enda människor de kan fråga är tolkarna så det är lättare för dem att kommunicera med sina landsmän. Så på det viset, de kommer och frågar och berättar om deras problem och – ”Vad ska jag göra nu?”, ”Vad gör man om det händer så?” och ”Jag vill fortsätta det här. Och det här vill jag”, “Vad ska jag göra tror du?”, ”Var ska jag bo nånstans?” – Det är de vanligaste frågor som dyker upp från flyktingarna.

Nackdelen är ju att man blir inblandad i deras problem. Till exempel, de berättar vad de har för problem och jag som tolk kan inte lösa alla deras problem det är bara liksom att ta emot och det är bara att lyssna. Men ändå, för dem det känns ju bra, även om jag bara lyssnar på dem och ger de lite råd och vad jag tycker. Men för mig, liksom, det kan inte bli. Lite jobbigt att lyssna på alla, att inte bara några flyktingar till exempel femtio stycken eller mera.

Det, alltså som människa, det är ju klart det gör jag att man tänker på deras problem. Alltså, det kan hända vad som helst. De kan ha familjeproblem, de kan ha… Och de berättar till mig. Jag vill helt enkelt lämna deras problem här på jobbet men det går inte. Man tänker ändå, hemma.

Källor
Intervju med Haile Selaisse 1989, Skellefteå museums ljudarkiv

Hallinder, Annika & Risán, Pia, Flykting i går och i dag, Artemis, Skellefteå, 1993

Länk: Historia – Uppslagsverk – NE.se