Storsia
Om Storsia
Namnet på utställningen är en lek med ortsnamn och dialekter och kan ungefär översättas till ”det stora området”. Utställningen är indelad i nio kronologiska tidsperioder och är utformad med ett tydligt flöde som ger besökaren en överblick, samtidigt som den är är innehållsrik och detaljerad.
I varje tidsperiod finns berättelser, föremål och bilder, samt fördjupningsmaterial för den som vill veta mer. Storsia följer skolans läroplan och uppges ha ett tydligt pedagogiskt upplägg, med kärnfulla texter och material från museets arkiv.
I de röda montrarna visas så kallade ”Ting från tiden”, föremål som var aktuella under just den tidsperioden. För att veta mer om varje föremål kan du använda dig av QR-koden som finns i montern eller gå in och läsa mer via skärmarna.
I varje tidsepok finner du en presentation av perioden. I utställningen på Skellefteå museum kan du sätta dig ner på de röda dynorna och lyssna till en berättelse om den period du befinner dig i. Via den digitala skärmen i utställningen får du åtkomst till allt material som finns samlat om den perioden. Du kan ta del av fördjupningsmaterial, längre texter och andra källor som du även finner här på sidan.
I utställningen på Skellefteå museum kan du lyssna till människors berättelser genom att läsa av QR-koder, med din egen telefon. På vissa telefoner kan QR-funktionen behöva slås på eller sparas ner som app. Alla texter du ser i det fysiska rummet finns även tillgängligt digitalt här under.
Kontakt
Har du frågor om Storsia så kan du mejla till: post@skellefteamuseum.se
Lärare och klasser kan även boka ett besök tillsammans med någon av museets pedagoger. Mejla förfrågan om bokning till: sandra.marklund@skellefteamuseum.se