Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)

Vad samlar Skellefteå museum på?

Beroende på vad museer har samlat på under årens lopp, eller vad människor har skänkt till museet, speglas i samlingarna. Till exempel ansågs fornlämningar som viktiga redan på 1800-talet, när grunden för Skellefteå museum lades. Likaså fanns en ambition att samla alla typer av föremål i olika varianter.

I Skellefteå museums insamlingspolicy finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att något ska tas in i samlingarna. Det går inte att ha en heltäckande samling. Istället får vissa objekt representera en större helhet.

Idag ställer vi oss frågan: Vem är det som bor i Skellefteå och hur syns det i Skellefteå museums samlingar?

Kan jag se samlingarna någonstans?

Ja! En del av vår samling finns online på samlingar.skellefteamuseum.se (länk), och du kan även få tillgång till foton och dokument via Forskarrum (länk).