Foto

Gustav Ask, Missenträsk 1998. Foto: Krister Hägglund.

Porträttbild av Birgit Hanold. Foto: Artur Lindforss.

Albin Lundgren, Karl Johan Bergqvist, Jenny Lundgren, Tilda Bergqvist och Nils Bergqvist. Finnforsfallet 1910-tal. Foto: Axel Leffler.

Gamla Stadshotellet, Skellefteå. Revs 1955.

Lisbeth Andersson, Marianne Andersson, Helen Schiöttz-Möller, Marianne Karlsson, Anita Lundh och Karin Andersson. Lövånger, 1958. Foto: Wollmar Lindholm.

Barnensdaggeneral Rune Sundberg, 1970. Foto: Wollmar Lindholm.

Okänd familj, Finnforsfallet 1910-tal. Foto: Axel Leffler.

Bilolycka på Kågevägen i Skellefteå, 1965. Foto: Wollmar Lindholm.

Ett foto kan berätta mycket som inte går att beskriva med ord. Hur staden och landskapet förändrats genom tiderna, hur det såg ut i ett hem för 50 år sedan och hur man bar den där underliga mössan som finns i museets föremålsmagasin.

Skellefteå museums fotosamlingar innehåller ca 1 500 000 fotografier, negativ, diabilder och digitala bilder. Samlingen består främst av foton från Skellefteå, Malå och Norsjö. Det är lokala fotoateljéer, byafotografer, tidningar och privatpersoner som har skänkt eller deponerat många av dem.
En viktig del av museets insamling sker i form av olika fotodokumentationer som utförs av museets egen personal. De här bilderna – av byggnader, människor och deras liv – som fotograferats för utställningar, skrifter och för framtiden, sparas också i bildarkivet.

Sök i fotosamlingen

Museets fotografier har du tillgång till via webbdatabasen Kulturarv Västerbotten, faktarummet Kunskapskällan eller med hjälp av museets fotoassistent. Kunskapskällan, som ligger högst upp i museet på Nordanå, har ca 40 000 fotografier kopierade i pärmar. I den lokala databasen hittar du foton som ännu inte finns tillgängliga på nätet. Du kan även vända dig direkt till fotoarkivet.

Om du hittar en intressant bild går det bra att beställa och köpa kopior, antingen vid besök på Kunskapskällan eller genom fotoarkivet.

Gåvor till museet

Största delen av Skellefteå museums fotosamling har tillkommit genom gåvor från allmänheten. Möjligheten att ta emot allt bildmaterial begränsas dock av utrymmesskäl. Om du har foton du vill skänka till museet kontakta bildarkivet.

Läs mer!

Här är några av de fotosamlingar som finns på museet sammanställda i ett dokument (pdf)

Kontaktpersoner:

Fotoarkivet

Mikael Enqvist
Museiassistent 0910-73 55 24
mikael.enqvist@skellefteamuseum.se

 • Kulturarv Västerbotten

  Ett urval av bilder och föremål från Skellefteå, Lycksele och Västerbottens museer ligger sökbara i databasen Kulturarv Västerbotten.

 • Beställ foton

  Beställ analoga och digitala bildkopior ur fotosamlingarna, både för privat och kommersiellt bruk. Kontakta fotoarkivet för prisuppgifter:
  Mikael Enqvist
  0910-735524
  mikael.enqvist@skellefteamuseum.se