Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Tväråfors

Tack vare gamla dokument och kartor vet vi en hel del om hur ett nybygge kunde se ut och vilka som bodde där. Ett av dessa nybyggen är Tväråfors som låg i närheten av Byske. Det grundades 1823 av Johan Jonsson från Blåfors. 

För att ett nybygge och de som bodde där skulle ha en möjlighet att överleva behövdes mycket mark som kunde ge mat till människor och djur. På nybygget Tväråfors fanns inte bara ett bostadshus, en så kallad mangårdsbyggnad, utan även en rad andra typer av byggnader.  

Alla djuren bodde i en ladugård som innehöll spilta för hästarna, bås för korna och fålla för fåren. Djuren behövde mat och allt foder och hö förvarades i hölador. 

För att ta hand om det som odlades behövdes bodar till förvaring. Smedja fanns på gården för tillverkning och lagning av redskap. För att hålla huset varmt behövdes ved, som förvarades i vedhus. För att gå på toa gick man till ett avträde, en typ av dass.

På modellen ser du hur Tväråfors såg ut.

Källor för Tväråfors

  • Lundström, Ulf, 2008. Människor och miljöer i Skelleftebygden under 1800-talet. Ett bidrag till Skellefteås historia. Umeå. (Kulturens frontlinjer 54.) s 732–743
  • Westerlund, Ernst (red.), Ett sekel i Skelleftebygden: fakta och tradition som samlats av deltagare i Vuxenskolans studiecirklar, utg., Skellefteå, 1972
  • Skellefteå museums arkiv. Cirkelprojektet ”Ett sekel i Skelleftebygden”, Tväråfors cirkel, Birger Hartman.
  • L1939:8894 Bytomt/gårdstomt, RAÄ nummer: Byske 396:1