Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Kalenderdosa

Kalenderdosa

Sm 488

Beskrivning

Snusdosa med evighetskalender. Tillverkad i Bjurfors Mässingsbruk sent 1700-tal.

Anmärkning

Snusdosa av mässing, avlång med rundade kortsidor. Präglat mönster av bokstäver och siffror i rader samt symboler. Skriften bildar en evighetskalender.
På lockets vänstra sida raderna januari till juni (latinsk form) och på höger sida inskriptionen “Runstafwen förswenskad 1787 1/4”.
På undersidan till vänster månadsnamnen juli till december (latinsk form) och till höger “En beständig (text delvis bortnött) almanack C:Norman”

På lockets insida ristat E.M.L / P A L

Gåva av jägmästare och skogsinspektör och riddare Oscar Eugene Hjalmar Grahl 1828-1911, jägmäster i Skellefteå 1869, skogsinspektör 1872. Ordförande i lasarettsdirektionen och en av de som bjöd in till bildandet av Västerbottens Fornminnesförening 1882. Död i Stockholm.

Präglad i Bjurfors verk (Bjurfors Mässingsbruk) 1780-1790-tal, präglingstyp D.

C Norman avser Carl Norman (1729-1798) , krongjutarmästare vid Bjurfors mässingsbruk, även myntgravör. Sonen Carl Erik Norman efterträdde 1790 sin far. (Wikipedia).

Varje månad på kalendern har två rader där den övre raden symboliserar veckodagarna och den nedre raden är så kallat gyllental och visar fasen för nymåne. Symbolerna är dels markeringar från den gamla runkalendern och dels tillhörande den gustavianska regimen.

Den gregorianska kalendern, även kallad Nya stilen, började användas i katolska länder 1582, men i övriga Europeiska länder först under 1700-talet. I Sverige skedde övergången 1753. Innan dess och till viss del även efter detta år, användes runstaven som en evighetskalender. Det trycktes instruktioner i hur Nya stilens kalender skulle användas.