Dosa
Dosa
Sm 494
Beskrivning
Tobaksdosa 1700-tal. På locket evighetskalender och månfaser.
Anmärkning
Tobaksdosa, holländsk kalenderdosa av mässing. Avlång med graverat mönster.
På lockets högra sida en rundel med bröstbild av en person med hög huvudbonad (mitra) och randig dräkt och årtalet 1582. På vänstra sidan en rundel med en liknande bild och undertill texten Voor Kristi (eller Christi) och årtalet 45. Mellan bilderna åtta rader med rutor, sju rutor i varje rad. I de fem nedersta raderna siffrorna 1-31 (månadens datum) samt årtalet 1720. I de tre övre raderna svårtydda siffror och förkortningar.
På dosans sida olika inristade inskriptioner, en punsad, svårlästa.
Dosans botten är ej ursprunglig, enklare utförd och av järnplåt, invändigt med rost.
Enligt Knut Knutsson, expert Antikrundan 2022 från mitten av 1700-talet.
Gåva av Erik Stenlund i Bölesvik, Skellefteå socken 1884.
Den vänstra figuren föreställer kejsaren Julius Caesar och årtalet 45 hänvisar till starten för den julianska kalendern. Det vedertagna årtalet är dock 46 fvt. Den julianska kalendern var en reform av den romerska kalendern och fastställde bland annat att året ska ha 365 dagar samt att ett skottår infaller var fjärde år.
Den högra figuren föreställer påven Gregorius XIII (påve 1572-1585) och årtalet 1582 avser när han införde den gregorianska kalendern, även kallad Nya stilen. Den gregorianska kalendern som utgår från den julianska kalendern, började användas i katolska länder samma år, men i övriga Europeiska länder först under 1700-talet. I Sverige skedde övergången 1753. Innan dess och till viss del även efter detta år, användes runstaven som en evighetskalender.
Månadernas datum skapar en evighetskalender. De övre raderna är troligen en månkalender, vilket bland annat har betydelse för tidvatten vid segling.
Året 1720 är tillverkningsåret.
Dosan är inte signerad men denna sorts dosor tillskrivs Pieter Holm f ca 1686 d 1776. Holm var född i Sverige och gick till sjöss som ung. Han ska ha seglat jorden runt (möjligen år 1720) med skeppet Regt door Zee (ungefär ”Skepp på stadig kurs”). När han slutat som sjöman, drev han mellan 1737 och 1776 en sjöfartskola i Amsterdam med namn Schip Recht door Zee, adress Kategatt 1. 1776 tog en av Holms elever, Arend Swieter, över skolan.
Tillsammans med undervisningen i navigation, sålde Holm även olika navigationsinstrument. Han är också känd för sina tobaksdosor som på locket har en kalender och på undersidan ett hjälpmedel för hastighetsberäkning av skepp ingraverat. Den senare saknas på denna dosa.
Dosorna är troligen tillverkade i den tyska staden Iserlohn. Det är inte känt om dosorna även graverades i Iserlohn eller om detta utfördes i Amsterdam. Dosorna tillverkades främst för att säljas till studenter på skolan. Tillverkningen av dessa dosor fortsatte även efter Pieter Holms död 1776.
Hänvisningar:
Skrift:
Pieter Holm and His Tobacco Box: Marine Historical Association, No. 24, April, 1953 av Ernst Crone.
Finns på nätet läst 2020-10-27: https://webspace.science.uu.nl/~gent0113/holmbox/downloads/crone_1953.pdf
Hemsidor läst 2020-10-27:
https://planimetrica.jimdofree.com/mathematical-instruments/netherlands/holm/
https://webspace.science.uu.nl/~gent0113/holmbox/holmbox.htm