Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Oblatskrin

Sm 890

Beskrivning

Skrin av förgylld koppar använd i kyrka för förvaring av oblat, nattvardsbröd.

Anmärkning

Sexsidigt, oblatskrin, troligen en del av ett ciborium. Tillverkat av koppar med ut- och invändig förgyllning, 1300-tal, katolsk tid. Fot och lockprydnad saknas

Det har ett upphöjt lock med gångjärn och låsbygel. Inskrift i gotisk stil även kallad munkstil runtom. Inskriptionen skall troligen vara “Ave Maria Gratia P” som betyder “Var hälsad Maria full av nåd”. Locket har ett avlångt hål som tyder på att föremålet i senare tid använts som kollektbössa alternativt sparbössa. Fot och lockprydnad saknas.

Skrinet kommer från Skellefteå kyrkoherdeboställe och har efter prosten Nils Nordlanders död sålts på auktion och inbringat 10 kronor till dödsboet.

Ett ciborium är ofta av metall och ser ut som en kalk, med fot, nod, hals och behållare. Ett stort antal sådana är bevarade från svensk medeltid. Brödet flyttas från ciboriet, helgas och delas ut. Det som blir över förvaras i ciboriet fram till nästa mässa.
Efter reformationen brukas i stället vanligen en oblatask, en oftast rund men någon gång kvadratisk ask utan fötter eller med små kulfötter.

Skrinet är mycket likt ett ciborium som tillhör Stora Mellösa kyrka i Örebro län. Se Digitalt museum, Örebro Läns museum OLM 1090.