Medeltiden 1300-1520
På 1300-talet började staten Sverige att formas på allvar. För första gången skrevs nu lagar som skulle gälla i hela landet, men de som bodde i våra trakter märkte inte så mycket av dem. Här fortsatte livet att vara ganska fritt och obundet.
År 1323 skrev den svenske kungen under ett fredsavtal där det stod var landsgränserna mellan Sverige och Novgorod – nuvarande Ryssland – skulle dras. Länderna hade länge varit i krig med varandra och nu skulle det äntligen bli fred. Men trots att båda länderna hade skrivit under avtalet så var de ändå inte överens. De styrande i Novgorod menade att gränsen gick tvärs över Bottenviken till Bjuröklubb och att allt norr där om tillhörde dem. Det gillade inte kungen i Sverige. Han uppmanade människor i norr att börja odla och bygga hus – allt för att visa att landområdet visst tillhörde Sverige. Fram till dess hade Skellefteälven varit det svenska kungarikets gräns norrut och nu skulle resten av landet också säkras.
Från 1000-talet och framåt växte sig kristendomen allt starkare. Nu började kristna missionärer att prata om ”den sanna läran”. Många människor blev övertygade, men de som inte trodde på missionärerna kunde bli hotade eller fick förbud att tro på något annat.
Källor för Medeltiden 1300-1520
- Fahlgren, Karl, Skellefte sockens historia, Almqvist & Wiksell, Uppsala, 1953-, s 224
- Gallén, Jarl; John Lind (1991) (på svenska, danska, engelska). Nöteborgsfreden och Finlands medeltida östgräns: andra delen. Helsingfors: Svenska Litteratursällskapet i Finland
- Westerlund, Ernst, Kolonisation, uppodling och utveckling: seder och bruk, skrock, sägner och folktro, 2. tr., Skellefteå kommun, Skellefteå, 1993[1973], s 9–12
- Historiska. När Sverige blir Sverige
- SO-rummet. Sverige och Norden på medeltiden 1050–1520. Ursprungligen publicerad: 2010-10-03.
- Samer, Åsa Virdi Kroik, Samerna och religionen.