Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Fördjupning

Bio och TV

Nya tekniska innovationer som biografer och TV har förändrat nöjeslivet. Att se på film kunde man göra via de ambulerande biografvisningar som kom vid sekelskiftet. Den första biografen byggdes på 1910-talet. Biografen var en viktig del av nöjeslivet under 1900-talet. Televisionen kom till Skellefteåområdet på 1960-talet och den kom att förändra sättet att ta emot nyheter och nöjen.

Den första biografen i Skellefteå öppnades 15 april 1911 och hade namnet Tip-Top. De som startade den var K E och Josefina Pahlberg. De kom att bli ledande för biograferna i Skellefteå. Biografen låg i kvarteret Lekatten där idag Citykompaniet (CK) ligger. Biografen hade träbänkar, kokskamin, gaslyktor och handvevad filmprojektor. Salongen hade plats för 100 personer och för att se rörliga bilder fick man betala 35 öre. Det var inte alla Skelleftebor som förstod sig på vad en biograf innebar. Att man skulle köpa en biljett för att sedan få den riven i salongen. Någon trodde att man saluförde ett nytt cigarrmärke (1).

Men film har man sett innan det fanns biograf, tidigare har det funnits ambulerande biografvisningar i Skellefteå. Den första verkar ha varit 1898 i Godtemplarhuset. Dessa ambulerade filmvisningar har också skett i Byske, Kåge, Ursviken och flera platser under 1910- och 1920-talet (2).

Föreställningen började först kvart över åtta på kvällen för att så många som möjligt skulle kunna komma. Biografen Tip-Top bytte i början av 1920-talet namn till Röda kvarn. Biograflokalen revs 1957.

Det fanns många som hade förhoppningar på det nya mediet. Signaturen ”Iffe” skriver i Norra Västerbotten….Biografen är i denna stund – rätt skött – vår mäst demokratiska nöjesform och ett nytt uppslag i folkbildningshänseende med oanade möjligheter. Den samla folk af alla samhällsklasser, (3)

Det fanns många fasta biografer under filmens storhetstid. Under 1940-1955 fanns 30 olika fasta biografer som annonserade i Norra Västerbotten (4).

Den första september 2005 invigdes biostaden Aveny. Vid invigningen visades ingen spelfilm utan en journalfilm om avenyhuset och en kort kavalkad av film som producerats i Sverige under 1900-talet. Med på invigningen var kommunalrådet Bert Öhlund och filmregissören Kjell Sundvall (5).

År 1960 kom TV till Skellefteå och en ny teve kunde kosta 1598 kr med omsen en föregångare till momsen.

Annonserna för att köpa tv hade funnits i tidningarna ett tag, Ett motiv för att köpa tv nu var de olympiska spelen i Rom.

Annonserna för att köpa tv hade funnits i tidningarna ett tag, Ett motiv för att köpa tv nu var de olympiska spelen i Rom.

Dagen efter TV premiären rapporterade tidningen att Skellefteås tre biografer haft 5 föreställningar med ungefär 500 besökare. I tevemottagningen var det lite problem med dubbelbilder. Det var mycket som var ogjort när det gäller antennjustering och apparattrimning (6).

Det man kunde se på tv den första dagen var underhållning med Lena Granhagen, Holger Höglund och en liten dansk orkester. Senare visades ett politiskt program om Centerpartiet. Ett exotiskt inslag var ett program om indiska danser. I teveprogrammet för kvällen visades en amerikansk dokumentär om soleruptioner (7).

Källor för Fördjupning

  • Notförteckning 1: Clausén, Hans 1988 s 166
  • Notförteckning 2: Viklund, Stig-Henrik 2005 s 30
  • Notförteckning 3: Norra Västerbotten 19110107
  • Notförteckning 4: Clausén, Hans 1988 s 164
  • Notförteckning 5: Norra Västerbotten 20050902
  • Notförteckning 6: Norra Västerbotten 19600823
  • Notförteckning 7: Norra Västerbotten 19600823
  • Clausén, Hans. Skelleftebygdens historia del 6 Kulturlivet i Skellefteå: med lust och glädje stor. Skellefteå: Skellefteå kommun, 1988.
  • Viklund, Stig-Henrik. Något om Skellefteås äldre biografhistoria. I: Skelleftebygden 1/2005.