Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Fördjupning

Västerbottensteatern

Jonas Lundqvist. Senast uppdaterad: 2021-11-05

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Teaterns vision är att vara ”regionens stolthet och stadens kvartersteater”. Teaterns verksamhetsidé är att genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på.

Historia

Lite tillspetsat kan vi säga att det började som en dragkamp under 1970-talet om att bli Västerbottens kulturella centrum. Var skulle den tilltänkta länsteatern placeras? Umeå eller Skellefteå? Ett första steg mot länsteater togs redan 1969 då Riksteaterns Västerbottensensemble etablerades i Skellefteå efter ett intensiv argumenterande från lokala kulturaktörer med Sigrid Nygren i spetsen. I och med det fanns även grunden lagd till att Skellefteå blev hemort när ensemblen 1980 omvandlades till länsteater, med uppdrag att turnera i hela länet. 1984 fick teatern sitt eget hus på Nordlandergatan och sedan hösten 2021 huserar Västerbottensteatern i Sara kulturhus.

Mer än en miljon besök

Västerbottensteatern producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas vanligtvis 300–400 föreställningar för ca 35 000 personer. Totalt har över en miljon besök på Västerbottenteaterns föreställningar noterats sedan starten 1980 (statistik 2021). Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor.

De lokala litterära giganterna

Genom åren har de konstnärliga och publika framgångarna varit många. Från de tidigare åren kan nämnas publik- och kritikersuccéer som Hästen och Tranan, baserad på Sara Lidmans romaner som på senare år även var underlag till berättarföreställningen Lifsens rot. Även regionens andra litterära giganter har genererat konstnärliga framgångar. Torgny Lindgrens berättelser har varit utgångspunkten för ett antal uppsättningar som Pölsan och berättarteater som När prinsen kom till byn. PO Enquists romaner har även varit en inspirationskälla. I lodjurets timma sattes upp 1988 och hösten 2021 hade Musikanternas uttåg urpremiär i Sara kulturhus.

Från Romeo & Julia, sommarteater 2020 och 2021. Foto: Patrick Degerman.

Från Romeo & Julia, sommarteater 2020 och 2021. Foto: Patrick Degerman.

Klassiker och nyskapande

Repertoaren har i övrigt bjudit på klassiker av Shakespeare, Moliére, Selma Lagerlöf, Tjechov med flera, men även nyskrivna uruppföranden av svenska och internationella dramatikers verk. Barn- och ungdomsteatern har alltid fått stort utrymme. I början på 1990-talet blev exempelvis teaterprojektet Mod omtalat för sitt arbetssätt i samarbete med unga amatörskådespelare från ungdomsprojektet Urkraft.

Teater i det gröna

Sedan 1988 har Västerbottensteatern årligen spelat sommarteater i det gröna. Spelplatser har varit Nordanåområdet, Kyrkholmen och de senaste åren Medleforsparken – alltid publikfest och uppskattat av trogen och tålmodig publik – den svenska sommaren kan ju vara lynnig. Genom åren har en mängd amatörskådespelare bidragit till starka sceniska upplevelser. Även kritikerna har uppskattat det konstnärliga resultatet som exempelvis nytolkningen av Romeo & Julia som spelades somrarna 2020 och 2021.

Västerbottensteaterns avdelningar

I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum – se presentation nedan. Därutöver finns tre stödjande avdelningar; tekniska avdelningen med ateljéer och verkstäder, den administrativa avdelningen och marknadsavdelningen.

Firelle Najjar i UngHästens Viskningar, spelad i klassrum. Foto: Patrick Degerman.

Firelle Najjar i UngHästens Viskningar, spelad i klassrum. Foto: Patrick Degerman.

UngHästen – öppnar upp för trygga samtal i klassrummen

UngHästen är Västerbottensteaterns ungdomsavdelning och har under mer än tjugo år varit framgångsrika i sitt arbete att med teater som pedagogiskt verktyg öppna upp för trygga samtal i klassrummen kring svåra frågor om unga och psykisk ohälsa. Deras mångfaldigt prisbelönta metodik har formulerats i en handbok av pedagoger för pedagoger och även mångfaldigt belönats. 2015 fick de BRIS-priset ”för sitt arbete med att genom interaktiv teater inspirera till samtal där alla får komma till tals och bli hörda.” 2016 tilldelades även Psykiatripriset och Surfa lugnt-priset, 2021 fick UngHästen Rädda Barnens pris som ”Årets barnrättskämpe”.

Föreställningarna Xenofoben och Det blir sakta bättre uppmärksammades nationellt och spelades i Riksdagen. Aktuella föreställningar under de senaste åren är exempelvis Viskningar och Våra liv – som tar upp frågor om psykisk ohälsa och utsatthet bland unga. XXX 2.0 – om sex å sånt är en föreställning som med humor och värme tar upp frågor som kompletterar högstadiets egen sexualundervisning. UngHästen improvisationsföreställningar har också nått en bred publik i alla åldrar.

Förutom det offentliga stödet har även UngHästen finansiellt stöd från näringslivet i form av Boliden och Länsförsäkringar.

Från Lifsens rot, av och med Ellenor Lindgren och musikern Nina Nordvall Vahlberg. Foto: Lisalove Bäckman.

Från Lifsens rot, av och med Ellenor Lindgren och musikern Nina Nordvall Vahlberg. Foto: Lisalove Bäckman.

Nordiskt Berättarcentrum – utvecklar det muntliga berättandet

År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern – Nordiskt Berättarcentrum (NBC), ett nordiskt resurscentrum för utveckling av berättandet. NBC verkar på den nordiska arenan, men även med kontakter i övriga berättarvärlden. Huvudsakliga verksamhetsområden är berättande som scenkonst och som pedagogisk metod. NBC arbetar även med nätverksskapande insatser och gränsöverskridande samarbeten.

Den enskilt största aktiviteten för NBC:s del är den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå som arrangeras i samverkan med en mängd lokala aktörer med evenemang i hela Skellefteå kommun. Festivalveckan genererar vanligtvis över 8000 besök på 130–160 programpunkter. Andra återkommande aktiviteter är Årets berättarkommun, stipendiet Berättarkraft, workshops och kurser, Lära med berättande (fortbildning om berättande som pedagogisk metod) samt praktiskt pedagogiskt arbete i skolor. I samarbete med Umeå universitet är Nordiskt Berättarcentrum engagerade inom forskning om berättande ur ett tvärvetenskapligt perspektiv och i utveckling av utbildning. På nordisk/baltisk nivå arbetar NBC bland annat med att utveckla nätverket Nordic Baltic Storytelling Meeting där samarbeten söks inom områden som exempelvis fortbildning och festivalsamarbete.

NBC har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Nordisk Kulturkontakt.