Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Fördjupning

Coronapandemin

Skellefteå museum Senast uppdaterad 2021-09-29

Tidigt år 2020 kom rykten om en farlig förkylning som spreds i Kina. Det har hänt tidigare att förkylningar spridit sig från Kina, som när Svininfluensan spreds år 2009. (1) Då var oron stor, men det kom egentligen aldrig till Europa. Ändå blev det massvaccinering av stora delar av Sveriges befolkning med ett vaccin som hette Pandemrix. Ett vaccin som visade sig utlösa narkolepsi hos en del ungdomar. (2) Pandemier, stora farsoter, har förekommit tidigare genom historien, en annan som drabbade vårt område hårt var ”spanska sjukan” i början av 1900-talet. (3)

DIG 03467 Svea Nilsson, Karlgård, Skellefteå (1895-1918). Dog i spanska sjukan. Foto: Sundborg & Lindberg.

DIG 03467 Svea Nilsson, Karlgård, Skellefteå (1895-1918). Dog i spanska sjukan. Foto: Sundborg & Lindberg.

Denna gång spreds viruset med vindens fart över snart sagt hela världen, troligen för att vi reser mycket mer mellan länder numera. I slutet av februari 2020 kom den till Europa. (4) På bara någon vecka innebar det att först Italien drabbades hårt och stängde ner landet, sedan följde fler och fler länder efter. Viruset kallades Corona och den sjukdom som blev följden covid19. Man började prata om detta som en pandemi. Symptomen var smak- och luktbortfall, långvarig feber och om man hade otur blev man betydligt sämre efter ungefär en vecka, när lungorna drabbades. På nyheterna visades bilder på överfulla intensivvårdsavdelningar där de sämsta hamnade i respirator, och folk dog! Framför allt äldre som bodde på särskilda boenden, där smittan spreds lätt, (5) eller om man hade vissa bakomliggande sjukdomar. Det var dock inte bara dessa som kunde råka riktigt illa ut, den första kända person som dog, inte alltför gammal, var Adam Alsing, en TV-programledare kring de 50. (6)

Vi lärde känna Folkhälsomyndigheten, en enhet som det knappt pratats om tidigare, och framför allt dess vanligaste talesperson, Anders Tegnell. Dagliga presskonferenser kl 14 blev vardagsmat, där Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, regeringen och eventuellt andra myndigheter, presenterade aktuella siffror på antal smittade och döda med mera. Våren 2020 handlade mycket om hur vården skulle få tag på skyddsutrustning, och restriktioner till befolkningen. Sverige stack ut genom att INTE stänga ner, varken gränser eller folks rörlighet. (7) Däremot gavs det rekommendationer, som att nysa i armvecket, tvätta händerna ofta och ordentligt, samt stanna hemma så fort du får förkylningssymptom. Håll avstånd till andra, ibland var det prat om 1,5 meters avstånd, ibland 2 meter, och det kom klisterlappar och anslag att sätta upp kring restriktionerna. Vissa företag, särskilt statliga enheter, bestämde tidigt att alla som kunde skulle arbeta hemifrån. Regeringen bestämde att inga folksamlingar fick vara större än 50 personer, snart sjönk det till 8 personer. (8)

Vården skötte all provtagning, och om man kom inresande från andra länder rekommenderades man att testa sig inom några dagar. Från början var det inte något prat om att testa sig fritt, men efter sommaren 2020 blev det gratis för alla som ville att testa om man drabbats av covid19.

Coronavirus. Okänd fotograf

Coronavirus. Okänd fotograf

Restriktioner

Nya restriktioner kom inför sommaren, om att inte resa längre än två timmar hemifrån, (9) och nya ord myntades, som hemester. Vissa företag fick stora svårigheter, som restauranger, bio, eventföretag och konferensanläggningar. Även specialbutiker drabbades, när folk lärde sig att beställa via nätet det man ville ha. Det fanns dock andra företag som gick extra bra, som matvarubutiker, när folk inte gick ut och åt längre utan började laga mer mat hemma. Andra som upplevde en boom var byggföretag och trädgårdsföretag. När folk tillbringade mer tid hemma och inte kunde resa utomlands, blev fokuset mer på hemmet och för många blev det pengar över när de inte kunde resa. Andra människor fick det svårt, när de förlorade jobbet. Regeringen kom med jämna mellanrum med nya ”räddningspaket” för att inte alla företag i drabbade branscher skulle gå omkull. Även annat ändrades, som att karensdagen slopades för de som måste stanna hemma om de kände sig förkylda. Om man skulle få alla att göra så, måste man se till att alla hade råd att sjukskriva sig.

Eftersom viruset spred sig så snabbt över världen fanns det inget vaccin att ta i början, men EU och enskilda länder satsade stora pengar i forskning för att snabbt få fram vaccin, och i början av 2021 började de första vaccinen komma. (10) De första som godkändes hette Astra Zeneca, Pfizer och Moderna, men det först nämnda blev mycket omdebatterat sedan några unga kvinnor fick blodproppar och någon till och med dog. (11) Det bildades också en antivaccinrörelse i många länder, där folk spred rykten om inplanterade chip och annat konstigt, framför allt via Facebook. (12) Det stora flertalet svenskar har dock valt att vaccinera sig allt eftersom de fått möjlighet. Man började med att vaccinera de äldsta samt vårdpersonal, sedan gick man neråt i åldrarna, och två sprutor med några veckors mellanrum var standard hela våren 2021. Hösten 2021 började man dock se att de som först fått vaccin kunde bli sjuka, så en tredje spruta har börjat ges till äldre. (13)

Sveriges annorlunda sätt att hantera krisen som pandemin innebar gjorde att fler svenskar procentuellt dog än i andra länder, vilket uppmärksammades över världen. (14) Eftersom viruset dock muterade, har smittan spridit sig i omgångar, och Sverige verkar ha klarat sig bättre på lång sikt. Hur det fortsätter är i skrivande stund oklart. Det finns fortfarande folk som blir sjuka i covid19, vaccinering börjar ske även i yngre åldrar och kanske är det så att coronaviruset är här för att stanna…