Urkraft
Senast uppdaterad: 2021-10-29
I Skellefteå startades 1988 ett projekt som hette Urkraft. Målet var att ge människor som hamnat utanför arbetslivet bättre självförtroende, nya kunskaper och en chans att hitta sin väg i livet genom att ta tillvara människans egen kraft och energi istället för att tala om för dem vad de borde göra. Stig-Arne Bäckman var mannen bakom idén till projektet, som växte och blev känt över hela Sverige.
Stig-Arne Bäckman är en eldsjäl! En man som själv hade det besvärligt i skolan och fick höra att han inte skulle bli något, men som istället gjorde annat, som att arrangera rockkonserter. Så småningom blev han föreståndare på fritidsgården Skrubben i Skellefteå, senare socialsekreterare. Stig-Arne har alltid drivits av tanken att ungdomar måste få göra vettiga saker och känna att de KAN. Efter några år som socialsekreterare var han less på regler och synsätt, och började skissa på ett projekt. Tre andra socialsekreterare hakade på: Lennart Karlsson, Göran Hedström och Tommy Burman. (1)
Tillsammans skapade de projektet Urkraft, och lyckades tigga ihop pengar till sex månaders verksamhet, där tanken var att ungdomar skulle bygga en restaurang, café och en fullstor sporthall på tre månader. De vuxna skulle mest finnas som stöd. 1988 startade de med att ta emot 15 arbetslösa ungdomar från Arbetsförmedlingen och Socialtjänsten, och en lokal att börja i, på Södra Järnvägsgatan. Tillsammans började de ställa i ordning huset, med café på nedre planet och kontor och verksamhetslokaler uppe. Morgonsamling varje dag var viktigt, sedda människor växer. (2)
Urkraft utvecklades allt mer och 1992 blev Urkraft arbetsmarknadsutbildning i mer formell mening. Ytterligare en milstolpe i Urkrafts historia var 1994, då de startade Skellefteåfestivalen – Skellefteås största event. Under midsommarhelgen stod bland annat The Cardigans, 4 Non Blondes och The Wannadies på scenen och en tradition var född. (3)
1995 flyttade hela verksamheten till gamla Hotell Hof. Vid det laget tog de emot ungefär 300 ungdomar per år. Verksamheten var omfattande, förutom att man faktiskt byggde sin gympahall så småningom (en innebandyhall på Degerbyn) gav man bland annat ut kokböcker och lät band spela på kvällarna. Man drev också en TV-station.
Töm EU
När Sverige gick med i EU 1995 bestämdes att Urkraft skulle vara för EU och ta parollen ”Töm EU”. De inrättade ett EU-kontor där ungdomarna fick lära sig allt om EU och hur det fungerar, inklusive hur man söker pengar. Pengar som bland annat användes till att skicka ungdomar på praktik ut i Europa, så därför hade man egen resebyrå också…
Alla inblandade ungdomar hade nyckel till lokalerna, det var en självklarhet för att få dem att växa och ta ansvar. De fick också arbeta med allt som behövdes på Urkraft, vilket kunde innebära att arrangera festival, sitta på inköpsavdelningen eller sköta TV-stationen. (4)
Utvärdering/intyg på erhållna kunskaper hos Urkraft
Ungdomarna fick nya kunskaper, men Arbetsförmedlingen såg det bara som en åtgärd och att de varit närvarande, det var ett stort problem. Efter en hel del funderande fick man tips om att det i England fanns ett värderingssystem liknande det man efterfrågade, som kunde ge bevis på allt ungdomarna lärt sig under sin tid på Urkraft. Via EU-pengar utvecklades modellen i början av 2000-talet till ett gemensamt system för Europa som kallas Valideringsforum. (5)
Stig-Arne hade tidigt börjat åka runt i Sverige och föreläsa om Urkraft och hur det fungerade. Så småningom började han inrikta sig mer på valideringssidan och till slut lämnade han Urkraft i början av 2000-talet. Urkraft finns fortfarande som verksamhet, men är numera mer inriktat på att vara coach till människor som behöver stöd, och finns numera på Campus Skellefteå. (6)
Några år att minnas (7)
1988 – Start av byggande av sporthall, café, restaurang och bageri.
1992 – Urkraft blir arbetsmarknadsutbildning i mer formell mening.
1994 – Vi startar Skellefteåfestivalen – Skellefteås största event.
1995 – Vi bestämmer oss för att jobba aktivt inom EU.
1995 – Flytt till nya lokaler på Tjärhovsgatan – gamla hotell HOF.
2002 – Accessprogrammet och OCN Sweden tar form.
2004 – Elfte och sista sommaren som vi arrangerar Skellefteåfestivalen.
2006 – Flytt till Campusområdet.
Källor för Urkraft
- Notförteckning 1: Intervju med Stig-Arne Bäckman
- Notförteckning 2: Ibid
- Notförteckning 3
- Notförteckning 4: Intervju med Stig-Arne Bäckman
- Notförteckning 5: Ibid
- Notförteckning 6: Ibid
- Notförteckning 7
- Skellefteå museums ljudbandsarkiv SML 1037, Stig-Arne Bäckman
- https://urkraft.com Hämtat 26/10 2021
- https://www.sverigestalare.se/talare/stig-arne-backman
- https://www.facebook.com/Urkraft.se/photos
- https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=OahSdVYSdXU
- https://www.youtube.com/channel/UCzklkfcxaZV7qjAsaWYuXAA
- Boström, Ulf, Lahti, Lena/Urkraft – en bok om ungdomars inneboende styrka. Skellefteå, 2002.