Upptäck din historia!
I Forskarrum Nordanå är du välkommen att söka i materialet på egen hand, men det finns alltid tillgänglig personal som kan hjälpa dig. Forskarrum Nordanå är ett samarbete mellan Skellefteå museum, Företagsarkivet i Westerbotten och Folkrörelsearkivet i Västerbotten. Hit kan du komma ensam eller i grupp, som privatperson eller i tjänsten.
Forskarrum har andra öppettider än övrigt på Skellefteå Museum, se öppettider här.
Om Forskarrum
Bibliotek
Biblioteket innehåller ca 20 000 volymer och har en kulturhistorisk inriktning med lokalhistoria som specialitet. Här finns dessutom bebyggelseinventeringar, uppteckningar, dokumentationer och folkrörelse-, förenings- och företagshistoria. Biblioteket är i första hand ett referensbibliotek, vilket innebär att du inte kan låna hem böcker och tidskrifter, men du är välkommen att läsa dem på plats. Bibliotekets katalog är registrerad i databasen Libris.
Foto
Ca 40 000 av museets 4,5 miljoner foton och negativ finns kopierade och tillgängliga i form av papperskopior i pärmar. En intern databas med museets föremåls- och fotosamling och möjlighet att beställa fram bilder från Företagsarkivet och Folkrörelsearkivet. Bilderna kommer främst från Skellefteå, Malå och Norsjö. Du kan beställa kopior av bilderna i Forskarrum Nordanå.
Klipparkiv
Klipparkivet innehåller artiklar främst från lokaltidningarna Norra Västerbotten, Västerbottens Kuriren och Västerbottens Folkblad. Tidiga klipp har samlats från 1929-1950, men mer kontinuerligt från 1972-2010.
Personhistoria – släktforskning
Tillsammans med studieförbunden arrangeras kurser i släktforskning i Forskarrum Nordanå. Vi samarbetar med Skellefteåbygdens släktforskarförening. Datorerna innehåller program som Digital forskarsal, Arkiv Digital och Indiko. Inom ämnesområdet har du dessutom tillgång till ett antal DVD-skivor samt microkort som Emigranten populär och Sveriges dödbok. Med dessa hjälpmedel har du en utmärkt utgångspunkt för släktforskning.
Om du vill beställa fram material ur arkiven, hör av dig en dag innan. På så vis garanteras du bättre service.
Skolor, folkhögskolor och universitet
Forskarrum Nordanå hjälper gärna grupper och forskare med material för projektarbeten och uppsatser. Lärare och kursledare är välkomna att höra av sig för specialprogram enligt individuella önskemål.
Mer från Forskarrum
Böcker
Dessa böcker finns till försäljning i Skellefteå museums butik.
Inspelade intervjuer och microfilmade tidningar
En del av Skellefteå museums inspelade intervjuer finns tillgängliga att lyssna på i Forskarrum Nordanå.
Tävla om det lokalhistoriska ungdomsstipendiet
Stipendiet är instiftat av Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten och Skellefteå museum. Ändamålet med stipendiet är att uppmuntra och stimulera ungas intresse för lokalhistoria.
Verksamhetsområde: Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner. Stipendiet vänder sig till personer under 25 år.
Stipendiet kan delas ut till enskild person, skolklass eller annan grupp som arbetat med lokalhistoriska ämnen. Det kan t.ex. röra sig om ett eget arbete, skolarbete eller en uppsats på högskolenivå. Sökande kan använda sig av lokalhistoriskt material från Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten och Skellefteå museum men även material från andra institutioner, privata arkiv, bya- förenings- och företagsarkiv, egna intervjuer, brev och dagböcker m.m. kan användas.
Resultatet kan presenteras i form av en skrift, en utställning, film, teater eller på annat sätt, en förutsättning är att det görs i en form som kan bevaras för framtiden. Om gestaltningen utgörs av ett skolarbete eller uppsats på högskolenivå skall det vara godkänt av betygsättande lärare.
Stipendiesumman uppgår till 5000 kronor och utdelas årligen, summan kan fördelas på en eller flera sökande. Gestaltningen bedöms av en särskild kommitté bestående av en representant från Lokalhistoriskt institut(Lokis), Skellefteå museum, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Företagsarkivet i Westerbotten, samt en lärare. Utdelning av stipendiet anpassas efter stipendiaten-stipendiaterna, t. ex. i samband med skolavslutningen eller examen.
Hur gör jag/vi för att söka stipendiet?
Skriv ett brev med posten eller maila oss det arbete du vill presentera i tävlingen om de 5000 kronorna. Senaste datum för ansökan är 24 maj.
I brevet skall framgå:
Vem som söker stipendiet (t. ex. en person eller en klass)
Födelsedatum på enskild person, årskurs om det t. ex är en klass
Äldsta medlemmen i gruppen om det är en grupp.
Kort beskrivning av dig/er och ditt/ert arbete och varför du/ni tycker att du/ni skall få stipendiet.
1 exemplar av arbetet i en form som kan bevaras för framtiden.
Kontaktuppgifter som ska ingå i ansökan:
Namnet på den som representerar ansökan
Telefon
Postadress
Mejladress (om du/ni föredrar att vi kontaktar dig via mejl)
Mejla din ansökan till: post@skellefteamuseum.se
Eller skicka ansökan till:
Skellefteå museum
Box 146
931 22
Märk brevet Lokalhistoriskt stipendium
Har du frågor, ring Jörgen Andersson tel. 0910-73 55 23