Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Yousef Farhat f. 1980

En renskrift av intervjun finns nedan

Yousef Farhat föddes och växte upp i Syrien. En dag på vägen hem från arbetet blev han arresterad av polisen. Under tio dagar satt han i fängelse, utan att familjen fick veta något. Han blev tvingad att gå med i armén men fick permission i 48 timmar för att träffa sin familj. Det var då Yousef tog beslutet att fly. Efter mötet med familjen begav han sig över gränsen till Turkiet och vidare mot Europa.

Bakgrund till kriget i Syrien
Efter den arabiska våren, 2011, började befolkningen i Syrien att anordna protester mot korruption och politiskt förtryck från den syriska regeringen. Detta ledde till arresteringar och våldsamma upplopp. Rebellgrupper började organiseras och regimen svarade med blodiga attacker. En av de värsta blev i staden Homs. År 2014 utropade Islamiska staten ett kalifat över de områden i Syrien som de kontrollerade.

Renskrift
Det finns chansen men de, Migrationsverket, berätta mig du måste vänta. Jag måste vänta. De ger mig en tid för de för göra intervjun. Efter ett år och månad 2017, men jag kan inte flytta de till Jordan [Jordanien]. Situationen mycket svårt. Mycket svårt.
Kanske framtiden det finns ambassaden i Beirut, Libanon, kanske de kan flytta till Libanon men de kan inte flytta till Jordan [Jordanien]. Jag måste göra någonting och jag saknar de så mycket.

Så jag tror framtid… Jag gått till Röda korset… och berätta för varför jag måste stanna ett år och månad till intervju och efter intervju kanske de, jag stanna fem månader till här beslut. Så jag vet inte varför.

Men det finns en chans om det finns ambassaden i Beirut. Om det finns, om du kan göra intervjun i Beirut, de kan… de kan ha det också. Men jag vet inte vad ska göra efter det. Om… det händer och kanske… ta bort och gick. Jag kan gå men nu jag kan inte jag kan inte vara där. Därför för att jag har mycket problem med regim och det så.

Jag vill jobba som engelskalärare och hon berätta mig – du måste ha polispapper. Jag skickade till polisen… ett papper för mig och de svara mig – du kan inte jobba som praktik du ska därför, du har inte personnummer. Så, du måste gå till Skatteverket och du måste ringa oss. Jag ringde och stannade kanske en timme och halv på telefonen där de svarade mig. Och de svarade mig, sa till mig, du måste gå till Skatteverket och ansöka om temporary personnummer för praktiken. Så efter två veckor så Skatteverket svarade – tyvärr, vi kan inte ge dig personnummer därför du jobbar som praktiken, inte för pengar. Så efter det jag gick till arbetsmarknaden Skellefteå kommun. Jag träffade en som heter Leif. Och han sa till mig du kan gå till Vuxen, Komvux. För att jag behöver inte polispapper på Vux. Så jag gick till Komvux och jag träffade Jan-Olof, rektor, han är rektor i G-hus [eller J-hus] i Komvux. Och jag började först mars. Jag var så glad, därför att jag tycker om… jag tycker mycket om mitt yrke.

Källor
Intervju 2016

Länk: Syriska inbördeskriget – Uppslagsverk – NE.se