Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Bland dessa många saker

I arbetet med att flytta ett av Skellefteå museums största magasin väcktes tankarna om en utställning som speglar arbetet med samlingarna och vad som påverkat vilka föremål vi samlat in. Varmt välkommen till Skellefteå museums senaste utställning!

I arbetet med att flytta ett av Skellefteå museums största magasin väcktes tankarna om en utställning som speglar arbetet med samlingarna och vad som påverkat vilka föremål vi samlat in. Varmt välkommen till Skellefteå museums senaste utställning!

link down

Bland dessa många saker

Våren 2023 fick vi på Skellefteå museum klartecken att flytta vår föremålssamling från magasinet på Mullberget i Skellefteå. Det här var då museets största magasin där majoriteten av samlingarna fanns.

Sedan dess har tusentals föremål rengjorts, fotograferats och packats för att flyttas från det gamla magasinet till nya större lokaler.

Vi vill gärna berätta om hur våra samlingar har vuxit fram och visa dig ett urval av föremålen. Det är trots allt även dina föremål – en del av vårt gemensamma kulturarv.

Följ med oss i magasinsflytten!

 

 

Man skulle ha svårt för att tro att bland dessa många saker finnes något verkligt värdefullt, men så är dock fallet. Är mångt och mycket tillvarataget som inte ens för fackmannen är av så stort intresse så finnas även föremål som icke kunna värderas i kalla pengar och vilkas värde både rent materiellt och kulturellt är störra än de flesta ana.

 

– Ernst Westerlund, Skellefteå museums första intendent

Varför samlar museum på föremål?

Under 1800-talet började museer som var öppna för allmänheten att dyka upp i Sverige. Det var vid samma tid som grunden för Skellefteå museum lades. Genom åren har det funnits olika tankar och idéer om vad som har varit viktigt att bevara inför framtiden. Idag står många museer inför utmaningar med växande samlingar och trånga lokaler. Museernas världsorganisation ICOM har tagit fram ett antal etiska regler som museer bör följa. Det finns olika definitioner för vad ett museum är. Enligt den museilag som kom år 2017 är ett museum: ”En institution som är öppen för allmänheten och som förvärvar, bevarar, undersöker, förmedlar och ställer ut materiella och immateriella vittnesbörd om människan och människans omvärld” Här får du veta mer om Skellefteå museums samlingar och vad som har påverkat vilka föremål vi samlat in!

Vad händer med ett föremål när det hamnar på museum?

När ett föremål flyttar in på ett museum slutar det att vara en vanlig sak. Till att börja med skrivs det in i museets katalog. Ofta får föremålet en detaljerad beskrivning, allt ifrån vem som har använt det till vilket material det är tillverkat av. För att föremålet inte ska förstöras får det inte längre hanteras på samma sätt som tidigare. Fett och smuts från händer fastnar på föremålen och därför kan det behövas handskar. I vissa fall kan föremålen dessutom vara hälsofarliga, så handskarna skyddar även de som hanterar dem. Föremålen måste också skyddas från sol och temperaturväxlingar. Idag finns möjligheten att se de flesta av föremålen digitalt. Detta betyder att du kan se föremål som är för stora eller känsliga för att ställas ut i utställningar. Här får du veta vad som händer bakom kulisserna när ett museiföremål kommer in på ett museum!

Bland föremålen finns en gigantisk urtavla, vars ursprung nu har blivit bekräftat tack vare utställningen.

Fynd från magasinet

Det händer att vi som arbetar på museet stöter på föremål som saknar bakgrundsinformation. Det kan vara att vi inte vet vem som har ägt föremålet eller hur det har använts. Ett av föremålen, som föreställer en gigantisk urtavla, är just ett sådant exempel. Det hade inte katalogiserats tidigare, och när utställningen skapades visste ingen med säkerhet hur urtavlan kom till museet eller var den hade suttit. Den antogs ha suttit på klockan från Skellefteås tidigare stadshus, som revs 1955. Tack vare utställningen har personen som donerat urtavlan hört av sig och kan bekräfta att det var samma urtavla som suttit på stadshuset, och att den hade funnits i dennes ägo sedan den plockades ner fram till dess att den donerades.

 

Utställningen är producerad av Skellefteå museum och finns att se fram till 19 april 2026.