Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Utdelning av det lokala ungdomsstipendiet

link down

Utdelning av det lokala ungdomsstipendiet

Det lokalhistoriska ungdomsstipendiet syftar till att uppmuntra och stimulera ungas intresse för lokalhistoria i Skellefteå, Norsjö och Malå och har delats ut sedan år 2014. I början av oktober var det Tilde Ahlin och Maja Östlund som blev tilldelade stipendiet i samband med de lokalhistoriska dagarna i Skelleftebygden.

Maja Östlund är studerande vid humanistiska samhällsprogrammet på Umeå Universitet, och har även praktik på Skellefteå museum till januari 2023. Hon tilldelades stipendiet för hennes undersökande kandidatuppsats om Östanbäcks byalag, med motiveringen “En byahistorik med skolhuset i centrum. Undersökningen synliggör byalagets betydelse som utvecklingskraft”. Majas uppsats kan du läsa här:  LÄNK

Den andra stipendiaten Tilde Ahlin utnämndes för sin B-uppsats “Substantivets dativändelse i bondskan – En jämförelse av grammatik mellan årtionden och bondska dialekter”.

Motiveringen löd ”En språkhistorisk undersökning om bondskans utveckling i Skelleftebygden. Ett bidrag till dokumentation av ett språk i förändring”.

Stort grattis Maja och Tilde!

Stipendiet delas ut av Företagsarkivet i Westerbotten, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Skellefteå museum.

Är du intresserad av att söka stipendiet?
Läs mer om hur du går tillväga här (LÄNK)