Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Karin Stenberg 1884-1969

Intervjun finns som text längre ner

Maria Katarina Karin Stenberg växte upp i Araksuolo, utanför Arvidsjaur. Hon utbildade sig till lärarinna, först på seminariet i Jokkmokk och sedan på ett småskoleseminarium. Föräldrarna var skogssamer och livnärde sig på renskötsel. Tidigt började Karin upptäcka att skogssamernas sätt att leva, med renskötsel och småskaligt jordbruk, var hotat. Detta gjorde att hon engagerade sig för skogssamernas rättigheter, bland annat genom att skriva och ge ut skriften ”Dat läh mijen situd! Det är vår vilja: en vädjan till den svenska nationen från samefolket” 1920, tillsammans med Valdemar Lindholm.

Intervju
Skogslapparnas barn blir ju undervisade tillsammans med svenska barn och jag kom ju verkligen till skolan och… jag ska aldrig glömma då lärarinnan sa till mig –”men har du inte tänkt att studera till lärarinna?”. Alltså det hade jag nog gått och tänkt på länge fast jag inte hade sagt. För det var det enda sättet att skaffa sig kunskap, det var att genomgå seminarium. Och då jag blev 16 år, då sa jag till pappa, mamma –”Nu vill jag till seminarium”. Och då hade vi ett lappseminarium i Mattisudden i Jokkmokk. Det blir väl en 2 mil nedanför, eller 1 och en halv mil nedanför Jokkmokk, tror jag. Lappseminarium –”Oh”, sa mamma, ”huvvaligen, int ha vi pengar, så långti…” men pappa sa ingenting, han sa bara –”Ja, vi kan ju sälja en ren och på det sättet får hon ju lite respengar”.

Källor
Delar ur intervju med Karin Stenberg från DAUM (Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå), BD 00573.

Lindholm, Valdemar, Stenberg, Karin, Dat läh mijen situd !: Det är vår vilja : en vädjan till den svenska nationen från samefolket, Svenska förlaget, Stockholm, 1920. Finns digitaliserad: Länk: https://weburn.kb.se/eod_best/metadata/360/EOD_1268360.htm

Länk: M K (Karin) Stenberg – Svenskt Biografiskt Lexikon (riksarkivet.se)