Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Inger Brännström f. 1945

Intervjun finns som text längre ner

Inger Brännström föddes i Norsjö. Under 1960-talet utbildade hon sig till sjuksköterska på Umeå universitet. Efter utbildningen blev hon kvar som vårdlärare, för att senare arbeta som instruktionssköterska och senare på Landstinget som organisationsassisten. År 1984 blev Inger Brännström involverad i förberedelserna till det som kom att kallas Norsjöprojektet. Inger fick en doktorandtjänst vid Umeå universitet och skrev bland annat ett arbete om förebyggande hälsoarbete.

Intervju
Det började en sådan kall januaridag den 31 januari 1985. Det var 25 grader kallt i Norsjö och strålande sol, det var ungefär som idag här. Och upptakten var i församlingsgården. Och det var fullsatt med både skolklasser och andra. Och sedan startade det med en grupp, lokal grupp, utav både… Vad heter det? Lokalpolitiker och folk från… eller personal från vårdcentral. Och det var ju de som var så att säga motor. Jag höll i vissa utav de här sammankallande grupperna och förde anteckningar. Och de rapporterade och på så sätt fick jag nästan varje vecka rapport om vad som hände. Och det var ju ovärderligt när jag sedan skulle sammanfatta våra resultat. Så det var ju ett oerhört intensivt jobb, men väldigt lärorikt och när man kunde se Norsjösatsningen inte bara utifrån medicinska termer, utan också utifrån upplevelser, åsikter, konflikter fanns det ju också, där många tyckte ”Varför ska de lägga sig i vad vi äter?” och så här. Så att det… Man fick olika pusselbitar och försökte lägga ett trovärdigt, någorlunda trovärdigt pussel hur processen såg ut.

Källor
Delar ur intervju med Inger Brännström 2019-01-30, Skellefteå museums ljudarkiv

Förebyggande hälsoarbete –ett exempel från Norsjö. SPRI Rapport nr 226, 1987 av Inger Brännström.

Brännström, Inger, Community participation and social patterning in cardiovascular disease intervention [Elektronisk resurs], Univ., Diss. Umeå : Umeå universitet, 1993,Umeå, 1993

http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-7544