Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Välkommen till kammare 304!

Fönstren är putsade, golvet är torkat och veden är inburen – nu är kammaren redo för sommarens kaffekalas.

I museets kyrkkammare står tiden stilla. Här är det alltid 1985. Vid den tiden hade rummet blivit en plats för fest och högtider, för vila, nostalgi – och förstås för surströmming.

Sovplats för långväga

Långt tidigare användes kammaren som sovplats för familjer som bodde så långt från kyrkan att de inte hann hem samma dag. Under kyrkhelgerna tog man tillfället i akt att uträtta ärenden, gå på marknad, träffa folk från andra byar – och roa sig lite.

Liv och rörelse i Bonnstan

Bonnstan var en livlig mötesplats. Här fanns marknad, krogar, bordeller – och en arrest. Den behövdes, för under kyrkhelgerna kunde det bli både fylla och slagsmål.

Men här spirade också kärleken. Många träffade sin blivande partner just i Bonnstan. Nattfrierier var vanliga – unga män tillbringade natten hos kvinnor de var intresserade av. De låg i samma säng, med kläderna på, och om de kom överens kunde det så småningom bli giftermål.

Kyrkstädernas bakgrund

Kyrkstäderna växte fram när kyrkogångsplikten infördes i Sverige. Bonnstan byggdes redan på 1600-talet, men efter flera bränder är de flesta husen från 1840-talet.

Kammare 304 ser däremot annorlunda ut – den är inredd i typisk 1980-talsstil, precis som den såg ut när museet tog över.

Ett levande kulturarv

Idag är Bonnstan i Skellefteå en av Sveriges bäst bevarade kyrkstäder. De flesta kammare ägs av privata personer och används fortfarande vid kalas och andra gemensamma tillställningar.

Sedan 1982 är Bonnstan ett byggnadsminne som skyddas enligt kulturmiljölagen.

Fråga gärna värden på plats om du vill veta mer.