Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Britt-Inger Hedström Lundqvist f. 1958

Intervjun finns som text längre ner

Britt-Inger Hedström Lundqvist föddes i Skellefteå men växte upp i Göteborg. Britt-Inger utbildade sig till etnolog och flyttade så småningom tillbaka till Skellefteå. Tillsammans med Helen Hugosson Strandemo från Sensus, startade Britt-Inger Dik Manusch (”Se människan” på romani) 2014. År 2017 lades tidningen ner och istället startade Britt-Inger nättidningen DIKKO vars syfte är att lyfta resandefolkets och romers perspektiv.

Intervju
Ah! Dik Manusch. Det startade med att Linda började hjälpa tiggarna som satt utanför i Umeå.

Så hon började med tiggarna i Umeå. Och jag hjälpte till. Tills jag insåg att ”men varför ska jag hjälpa till i Umeå när vi har egna i Skellefteå?” *skratt* Så då började jag här istället och samla in, därför det började vara vinter så jag började samla in kläder och kom i kontakt med Ilyas och Helena och hela de här. Och så flyttade dem till Ursviken, den där kyrkan.

Och så satt vi och pratade, vi hade inflyttningsfest där, så då satt vi och pratade och då säger Ilyas till mig att han hade sett romer i Stockholm sälja Situation Stockholm tror jag det var. ”Tänk om vi kunde ha en sån tidning här häruppe” ”Ja”, sa jag, ”tänk om vi kunde ha det”. Och sen fastnade ju den idén i huvudet på mig. ”Hur jävla svårt kan det vara”, tänkte jag.

Och så fick vi ju då, jamen för det första så gick ju Sensus med, Helen Hugosson. Så jag och Helen Hugosson stod som, jag stod som ägare och hon stod som ansvarig utgivare för Dik Manusch. Vi startade Dik Manusch och fick med oss Norran, så de stod för hela första numret.

Källor
Delar ur intervju med Britt-Inger Hedström Lundqvist 2020-07-03, Skellefteå museums ljudarkiv

Hedström Lundqvist, Britt-Inger & Hellman, Ann (red.), Dinglarens väg = Vorsnos drom : de ofrivilligt åsidosatta, Institutet för språk och folkminnen, Uppsala, 2015, finns tillgänglig:

Länk: Dinglarens väg – Vorsnos Drom : De ofrivilligt åsidosatta (diva-portal.org)

Länk: OM DIKKO – Publikens favorit på romska galan “Himlen, jorden och hjulet” 2019

Länk: Tidningen Dik Manusch lägger ner – P4 Västerbotten | Sveriges Radio