Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Assar Svensson 1919–2005

Intervjun finns som text längre ner

Assar Natanael Svensson var son till Olof Alexander Svensson, grundaren till Skega. När Assar hade gått ut skolan vid 12 års ålder började han vid familjens skomakeri. Under andra världskriget blev han pilot i Flygvapnet, där han knöt kontakter som senare kom att ge honom idéer till o-ringarna. Han kom tillbaka till Skega när kriget var slut och år 1949 fick han ta över chefskapet när Olof Alexander Svensson drabbades av en hjärnblödning. Assar Svensson var VD för Skega ända fram till 1978.

Intervju
När jag var 12 år så gick jag ut skolan, då började jag jobba hos pappa. Han var skomakare i början och reparerade skor men sen började han tillverka pjäxor, så småningom, och det höll han på med till 1930 när han gjorde konkurs i den stora depressionen som var då. Och sen började han ju med tillverkning av gummiskor av naturgummi och så småningom handskar av samma material. Ja, vi tillverkade stansade ämnen till gummihandskar då som vi skicka ut till mormor och morfar, faster och morbröder och allt vad det var. Och de skulle ju då undervisas i hur de skulle tillverka handskarna och det fick jag göra som 12 år gammal.

Han hade mycket idéer. Och nya idéer det kostade ju ganska mycket pengar men han hade nog för många åt gången i regel. Nej, rika var vi inte men det var väl hyfsat då, de åren, men 1930-konkursen då var vi ju direkt ordentligt fattiga. Det förstod jag fast jag bara var 11-12 år att det var verkligen inte bra.

Och det höll jag på med ända till då jag var 19 så var jag ju gummiarbetare och när jag var 15 år så flyttade vi till, från Bureå till Ersmark. Och då hade vi ibland så lite att göra att vi fick ut och måla hus för att hålla oss mat för dagen.

[Fabriksljud] Ja, vi hade ju startat före kriget med gummihandskar och beläggning av pumpar och slangar för Boliden. Det var ju liksom starten för att Boliden kom att betyda väldigt mycket för Skega överhuvudtaget. Det där tog ju slut under kriget när vi inte fick något gummi men 1945 när det då kom tillbaks igen så hade vi ju det här i bakfickan liksom att det här var en tillverkning vi kunde göra. Och det startade vi också med då, strax efter kriget. Men inte visste vi då hur det skulle gå, utan det hängde helt i luften. Det var bara intressant att försöka.

Hade inte tänkt bli det eller visste att jag skulle bli det utan jag blev det då min pappa blev sjuk och fick hjärnblödning 1949. Då var jag bara 29 år gammal och det var lite jobbigt att vara så ung och plötsligt få ansvaret men jag tycker aldrig att jag har haft något problem. Jag tycker det har varit trevligt, kanske framförallt med den tekniska utvecklingen vi har haft för vi har ju byggt upp hela företaget på egna idéer praktiskt taget och med hjälp av Boliden då.

Källor
Intervju med Assar Svensson 1993, Skellefteå museums ljudarkiv

Nekrolog publicerad i Dagens Nyheter 2005-06-26

Gaunitz, Sven, Danell, Torbjörn & Lundström, Ulf, Industrialismens Skellefteå, Institutionen för nordiska språk, Univ., Umeå, 2