Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Artur Dahlgren 1891-1982

Intervjun finns som text längre ner

Artur Dahlgren föddes i Båtvik. Pappan arbetade som försågare på ångsågen i Båtvik, tills den lades ner när Artur var 1,5 år gammal.  När Artur var 9 år började han arbeta på sågen i Halsögrund, utanför Furögrund. Hans äldre bror hade redan börjat arbeta när han bara var 5 år, något som han gärna berättade för Artur. Han sa också hur lyckligt lottad sonen var som hade sluppit börja arbeta lika tidigt som han själv.

Intervju
Men jag fick ju inte vara barn så länge. När jag var 9 år gammal, då for jag och började mitt första sågverksarbete. Det var på Halsögrund, det är utanför Furuögrund. Och då fick jag inte träffa mamma annat än varje helg, då hon la i matsäcken. Det var palt och det var pannkaka och liksom hårt knäckebröd. Men, där var jag då i 3 år.

Men då jag då kom på Ytterstfors, då var jag 14 år gammal. Började vid Ytterstfors-Munksund. Och…  jag blev ju, då hade 1905, då hade dem fått elektricitet, så allt virke skulle justeras medelst kapverk. Och jag fick bli knubbpojk vid ett sådant där justeringsverk. Jag kan ju säga det att *skratt* inte var avlöningen mer värd en… jag hade 15 öre timmen. För jag var ju bara 14 år, och egentligen skulle man vara 15 år för att få 15 öre timmen. Så de skatta ju mig lycklig, omgivningen och mina arbetskamrater.

Källor
Delar ur intervju med Artur Dahlgren 1975, Skellefteå museums ljudarkiv

Byske C:1 s 210lundlund

Sveriges befolkning 1930

Sveriges dödbok 1860-2016