Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Anna Lundberg 1904-1929

Det inlästa brevet finns som text längre ner

Anna Elise Lundberg föddes i Källbomark utanför Byske. Endast 16 år gammal emigrerade hon till USA och blev så småningom även medlem i Svenska missionsförbundet. I USA träffade hon missionären Folke Boberg. De blev kära, förlovade sig och reste till Kina 1928. I breven hem till familjen i Källbomark beskriver hon den spännande resan som går via den transsibiriska järnvägen. I Kina blev Anna sjuk i dysenteri och dog, 25 år gammal.

Avskrift av brev från Anna Lundberg till hemmet
Daterat 12/12 1928

China Inland Mission
Zientsin, China
Dec. 12, 1928

Ja nu får jag skriv ännu några rader och låta er veta att vi nu lyckligt kommit fram efter en mycket lycklig resa. Jag kan ej omtala den glädje och frid som fyller mitt hjärta i medvetandet av att nu hava nått mitt längtans mål. Visserligen har jag ännu inte riktigt nått det, men det känns nästan så när jag kommit så långt. För ingenting i världen skulle jag vilja vända om. Jag tycker jag är den lyckligaste människa på jorden, som ej blott får äga Guds frid i mitt hjärta utan också får gå med budskapet om frid till dem som äro i hedendomens träldom. Vilket jag tycker och vet är den största uppgiften en dödlig kan få, att samla skatter för evighet.

Vi kommo fram igår 12:30 em . Vi ha varit ute och gjort uppköp. Komma att lämna Zientsin om måndag, så följer jag med dem så långt som till Kalgan var jag stiger av tåget under det att de fortsätta. Vet ej ännu vilka mera planer som äro gjord för min räkning, men får veta dem då.

Idag har jag första gången åket i en ”ritchaw”- kärra dragen av en kines. Ni må tro det var lustigt. Önskar jag hade haft ett kort att sända hem av det.

Jag hoppas nu alla må bra och har en trevlig jul- och nyårshögtid. Undrar om ni hört något från Ruth. Jag sände henne ett brev från Ryssland, skall sända henne några rader härifrån också.

De käraste hälsningar till er alla.

Hälsa särskilt pappa.

Eder syster Anna.

Källor
Saga Eserstam läser delar ur: Anna Lundbergs brev från Kina, Folkrörelsearkivet Västerbotten.

Länk: Anna Lundbergs personarkiv – Folkrörelsearkivet i Västerbotten (folkrorelsearkivet.se)