Forskarrum Nordanå

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Forskarrum Nordanå. Foto: Krister Hägglund.

Upptäck din historia

Forskarrum Nordanå är en ny mötesplats för lokalhistorisk forskning och berättande. Forskarrum Nordanå ägs av Företagsarkivet i Westerbotten, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Skellefteå museum med byggnadsvårdscentralen Hålla Hus. Hit kan du komma ensam eller i grupp, som privatperson eller i tjänsten.

Här finns Skelleftebygdens historia i bild och skrift. Arkivmaterial om intressanta byggnader, företag, föreningar, personer och kulturmiljöer, bibliotek och fotosamlingar. Utrustning för film, video och möjlighet att lyssna på musik och intervjuer. Sex datorplatser med nätanslutning, microkortsläsare och en microfilmskopiator står redo att användas. Forskarrum Nordanå samarbetar med flera föreningar och organistationer som t. ex. Skelleftebygdens Släktforskare och Studieförbundet Vuxenskolan.

Du är välkommen att söka i materialet på egen hand, men det finns alltid tillgänglig personal som kan hjälpa dig.

Klicka för öppettider
Telefon under öppettid, tel. 0910-73 55 40.
Övrig tid kontakta respektive verksamhets kontaktpersoner.

Bibliotek

Biblioteket innehåller ca 20 000 volymer och har en kulturhistorisk inriktning med lokalhistoria som specialitet. Här finns dessutom bebyggelseinventeringar, uppteckningar, dokumentationer och folkrörelse-, förenings- och företagshistoria. Biblioteket är i första hand ett referensbibliotek, vilket innebär att du inte kan låna hem böcker och tidskrifter, men du är välkommen att läsa dem på plats. Bibliotekets katalog är registrerad i databasen Libris.

Foto

Ca 40 000 av museets 1,5 miljoner foton och negativ finns kopierade och tillgängliga i form av papperskopior i pärmar. En intern databas med museets föremåls- och fotosamling och möjlighet att beställa fram bilder från Företagsarkivet och Folkrörelsearkivet. Bilderna kommer främst från Skellefteå, Malå och Norsjö. Du kan beställa kopior av bilderna i Forskarrum Nordanå.

Klipparkiv

Klipparkivet innehåller artiklar främst från lokaltidningarna Norra Västerbotten, Västerbottens Kuriren och Västerbottens Folkblad. Tidiga klipp har samlats från 1929-1950, men mer kontinuerligt från 1972-2010.

Personhistoria – släktforskning

Tillsammans med studieförbunden arrangeras kurser i släktforskning i Forskarrum Nordanå. Vi samarbetar med Skellefteåbygdens släktforskarförening. Datorerna innehåller program som Digital forskarsal, Arkiv Digital och Indiko. Inom ämnesområdet har du dessutom tillgång till ett antal DVD-skivor samt microkort som Emigranten populär och Sveriges dödbok. Med dessa hjälpmedel har du en utmärkt utgångspunkt för släktforskning.

Om du vill beställa fram material ur arkiven – Hör av dig en dag innan. På så vis garanteras du en bättre service. 

Skolor, folkhögskolor och universitet

Forskarrum Nordanå hjälper gärna grupper och forskare med material för projektarbeten och uppsatser. Lärare och kursledare är välkomna att höra av sig för specialprogram enligt individuella önskemål.

Exempel på temalektioner för skolor, från årskurs 3 och upp till gymnasiet:

Folkrörelsearkivet i Västerbotten

Mitt arkiv – vad berättar det vi sparar om oss? – Eleverna får göra ett eget hemarkiv som de själva designar. Sedan visar och berättar de om sina minnen som de tagit med, och lägger i sitt arkiv som de får ta med hem. Målgrupp åk 3-6.

Protestera mera! – Eleverna får bekanta sig med de klassiska folkrörelserna och titta på arkivmaterial. De får sedan fundera på vad de skulle protestera för idag och göra demonstrationsplakat. Målgrupp åk 7-9.

Klemensnäskravallerna – arkivkunskap och källkritik  – Utifrån arkivmaterial från Klemensnäskravallerna får eleverna jobba med källkritiska frågeställningar och skriva en populärvetenskaplig artikel. Målgrupp gymnasiet.

På jakt efter det förflutna med geocaching – med hjälp av modern gps-teknik får eleverna ge sig ut på skattjakt i deras närområde och upptäcka lokalhistoriska händelser. Målgrupp åk 6-9.

För ytterligare information om Folkrörelsearkivets skolprogram kontakta Marika Eserstam Kjellsson 0910-880 01.

Skellefteå museum

Namnen på kartan eller vem är Anders i Anderstorp? – Hur får man sitt namn på kartan? Vilka är personerna som har sina namn på kartorna i Skellefteåområdet? Vad kan andra namn på en karta berätta om en plats och om oss som bor här? Vi använder oss av kartor och annat material som finns i Forskarrum Nordanå. För åk 7-gymnasiet.

Vem är det på bilden? – Eleverna får välja ett porträtt ur museets bildsamling. Sedan ska de försöka hitta på en trovärdig berättelse om personen med hjälp av fantasin. Vi undersöker också de fakta man kan hitta omkring en person i Forskarrum Nordanå. För åk 4-gymnasiet.

Brott och straff – Mord och cykelstölder. Med hjälp av material som finns i kunskapskällan undersöker vi brott och straff. Vi följer den dödsdömda till galgen och letar efter dräpta i kyrkböckerna. Med hjälp av tidningsklipp från Otto Burmans arkiv ser vi på vardagsbrotten i Skellefteå i början av 1900-talet. För åk 6-gymnasiet.

MAX 1800-tal för gymnasiet – I forskarrum Nordanå finns också ett material som bygger på UR-serien MAX 1800-tal. Till del 2 Revolutionernas århundrade har vi gjort en lokalhistorisk komplettering/fördjupning. För gymnasiet.

Släktforskning – Sök efter dina rötter. Vem var din farfars mor? När föddes hon och vad hette hennes föräldrar? Var bodde hon, vad jobbade hon med, vem gifte hon sig med?

Din plats i historien eller årtalen i din släktforskning – Eleverna studerar händelser på lokal, nationell och global nivå utifrån vissa årtal. Årtalen hämtas från deras egna släktträd.

För ytterligare information om Skellefteå museums pedagogiska verksamhet i Forskarrum Nordanå kontakta arkivarie Jörgen Andersson 0910-73 55 23.

 

Kontaktpersoner:

Sara Sharifi

Arkivchef, Företagsarkivet
0910-77 80 32
sara.sharifi@foretagsarkivet.se

Jörgen Andersson

Arkivarie, Skellefteå museum
0910-73 55 23
jorgen.andersson@skellefteamuseum.se

Elisabeth Wiklund

Arkivassistent
Folkrörelsearkivet
0910-88005
elisabeth.wiklund@folkrorelsearkivet.se

Pernilla Lindström

Pernilla Lindström
Byggnadsantikvarie, Hålla Hus
0910-73 55 14
pernilla.lindstrom@skellefteamuseum.se

 • Hålla hus

  Information om byggnadsvård, hushållning och samhällsutveckling i Västerbotten. Det finns också nyttiga länkar till andra sidor om byggnadsvård. Hålla hus

 • Kulturarv Västerbotten

  Ett urval av bilder och föremål från Skellefteå, Lycksele och Västerbottens museer ligger sökbara i databasen Kulturarv Västerbotten.

 • Beställ foton

  Beställ analoga och digitala bildkopior ur fotosamlingarna, både för privat och kommersiellt bruk. Kontakta fotoarkivet för prisuppgifter:
  Mikael Enqvist
  0910-735524
  mikael.enqvist@skellefteamuseum.se