Skolprogram
Skellefteå museum erbjuder en bred arena av lärande för barn och unga. Varje år visas ett antal tillfälliga utställningar med olika teman där några är speciellt utformade för barn och ungdomar.
Vi kan erbjuda dig som arbetar i skolan visningar i våra utställningar, och kan även bidra med stöd och underlag för att lärare och andra inom skolans värld enkelt själva ska kunna leda en grupp. Du är välkommen att boka in ett besök! Kontakta vår museipedagog Sandra Marklund eller vår konstpedagog Veronica Olofsson på Museum Anna Nordlander så får du veta mer! Du som lärare kan även låna med en bit av museet till er skola med hjälp av våra skollådor Folkskolan (länk) eller Forntiden (länk).
Visningar och temalektioner erbjuds i utställningarna och i museets faktarum Forskarrum Nordanå. Det kan till exempel handla om hur man får sitt namn på kartan, studera sina egna släktträd eller undersöka bilder från museets bildsamling. Läs mer om det här (länk).
Frågor?
Kontakta sandra.marklund@skellefteamuseum.se
(Digital visning genomförs med mobilkamera och du som lärare skickar länk till mötet, tex. via Teams)
Låna Forntiden
Nu kan du som är lärare låna Skellefteå museums skollåda Forntiden!
Låna Folkskolan
Nu kan du som är lärare låna Skellefteå museums skollåda Folkskolan!
Forskarrum Nordanå för skolor
Exempel på temalektioner för skolor, från årskurs 3 och upp till gymnasiet:
Tävla om det lokalhistoriska ungdomsstipendiet
Stipendiet är instiftat av Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten och Skellefteå museum. Ändamålet med stipendiet är att uppmuntra och stimulera ungas intresse för lokalhistoria.
Verksamhetsområde: Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner. Stipendiet vänder sig till personer under 25 år.
Stipendiet kan delas ut till enskild person, skolklass eller annan grupp som arbetat med lokalhistoriska ämnen. Det kan t.ex. röra sig om ett eget arbete, skolarbete eller en uppsats på högskolenivå. Sökande kan använda sig av lokalhistoriskt material från Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Företagsarkivet i Westerbotten och Skellefteå museum men även material från andra institutioner, privata arkiv, bya- förenings- och företagsarkiv, egna intervjuer, brev och dagböcker m.m. kan användas.
Resultatet kan presenteras i form av en skrift, en utställning, film, teater eller på annat sätt, en förutsättning är att det görs i en form som kan bevaras för framtiden. Om gestaltningen utgörs av ett skolarbete eller uppsats på högskolenivå skall det vara godkänt av betygsättande lärare.
Stipendiesumman uppgår till 5000 kronor och utdelas årligen, summan kan fördelas på en eller flera sökande. Gestaltningen bedöms av en särskild kommitté bestående av en representant från Lokalhistoriskt institut(Lokis), Skellefteå museum, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Företagsarkivet i Westerbotten, samt en lärare. Utdelning av stipendiet anpassas efter stipendiaten-stipendiaterna, t. ex. i samband med skolavslutningen eller examen.
Hur gör jag/vi för att söka stipendiet?
Skriv ett brev med posten eller maila oss det arbete du vill presentera i tävlingen om de 5000 kronorna. Senaste datum för ansökan är 24 maj.
I brevet skall framgå:
Vem som söker stipendiet (t. ex. en person eller en klass)
Födelsedatum på enskild person, årskurs om det t. ex är en klass
Äldsta medlemmen i gruppen om det är en grupp.
Kort beskrivning av dig/er och ditt/ert arbete och varför du/ni tycker att du/ni skall få stipendiet.
1 exemplar av arbetet i en form som kan bevaras för framtiden.
Kontaktuppgifter som ska ingå i ansökan:
Namnet på den som representerar ansökan
Telefon
Postadress
Mejladress (om du/ni föredrar att vi kontaktar dig via mejl)
Mejla din ansökan till: post@skellefteamuseum.se
Eller skicka ansökan till:
Skellefteå museum
Box 146
931 22
Märk brevet Lokalhistoriskt stipendium
Har du frågor, ring Jörgen Andersson tel. 0910-73 55 23