Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

Karin Lindblom 1920-2005

Inläsningen av intervjun finns som text längre ner

”Karin” Anna Kristina Lindblom (f.Nordlund) föddes i Sandfors. När Karin bara var 18 år flyttade hon till samhället Bastuträsk för att arbeta som hembiträde. När Bastuträsk skola blev ett krigssjukhus var Karin en av dem som ställde upp för att ta hand om skadade och flyktingar under andra världskriget. Endast 19 år gammal fick hon möta svårt skadade soldater men även se hur romantiken blomstrade på sjukhuset.

Intervju
Jag var 19 år gammal, när jag arbetade på krigssjukhuset. Året var 1939. Vi var ganska många flickor från trakten som arbetade där. Det var Gertrud Berglund (Lindgren), Anna-Greta Hellgren, Edit Lindell, jag själv och Inge-Gerd Östlund (Boman).

Arbetsdagarna var långa, minst 10 timmar per dag, men vi hade väldigt roligt. Flickorna från sjukbaracken ute på gården, brukade komma in till oss på kvällarna. Jag minns att jag var väldigt mörkrädd. Det var ju mörkläggning varje kväll under vissa perioder. Vi satt i sakristian, som saknade fönster och berättade dagens händelser för varann.

Vi fick inte prata med patienterna, framförallt inte tyskarna, enligt syster Ruth De Paulis. Hon tyckte vi var väldigt fåfänga när vi ville ha en spegel när vi skulle sätta på oss mössorna. Men visst pratade vi med patienterna i smyg, men kom sjukhusledningen på oss kom hot om avsked. Jag minns en episod strax före midsommar, när tyskarna kom, det var en soldat som hade en kula i lungan, han kunde inte opereras här hos oss. Han ville att vi skulle dra ut honom på gården så att han fick röka, innan han åkte vidare med sjuktransporten. Sköterskan sa till oss att hon inte trodde att han skulle leva ända fram. Jag minns såväl hans utseende, påminde om de kristusmålningar som man sett.

Jag arbetade på krigssjukhuset hela tiden det nyttjades som sjukhus.

Romantiken blommade mellan finska flickor (d.s.k koflickorna), norrmän och svenskar. Jag minns framför allt ett par som träffades i ”dungen”, parken mittemot järnvägsstationen. De gifte sig senare och fick barn tillsammans. Mirjam kom från Finland och Björn kom från Norge.

Jag har många fina minnen från den tiden och detta par har jag träffat fler gånger efter kriget. De ville så gärna återse Bastuträsk, där de träffades för första gången under en mycket svår tid.

Källor
Saga Eserstam läser från en intervju med Karin Lindblom, Bastuträsk Kulturbyggnader

Sveriges befolkning 1940

Sveriges dödbok 1860-2016

Norra Västerbotten 20050707