Anneli Rogeman (f. Uggelberg) f. 1957
Intervjun finns som text längre ner
Anneli Rogeman (f. Uggelberg) föddes och växte upp i Boliden under 1960-talet. Föräldrarna var Hanne-Lise (f. Pine) och överingenjör Torsten (f. Jonsson) Uggelberg. När Anneli var 14 år flyttade familjen från Boliden. Så småningom utbildade Anneli sig till journalist och år 2021 släppte hon boken ”Mönstersamhället” som handlar om Bolidens tillkomst men även om klassamhället.
Intervju
Som barn upptäckte inte jag klasskillnaderna särskilt tydligt, det tror jag inte barn gör, och alla barn i Boliden gick ju i samma skola så att man tänkte på det sen. Man tänkte kanske på det när tjänstemannabarnen blev bjudna på julgransplundring och till hotellet och det blev inte gruvarbetarbarnen. Man tänkte kanske på det när överklassbarnen hade tillgång till pianolektioner och balettlektioner och liknande saker som kostade pengar, det hade inte gruvarbetarbarnen på samma sätt. Men sen när jag lämnade Boliden så tänkte jag väldigt mycket på det här och jag har tänkt på det hela mitt liv efter det också kan jag säga.
Man lekte hos varandra. Många av mina kompisar var hemma hos mig. I boken så berättar jag om klasskamrater som kom till mig på födelsedagskalas och idag så har de då sagt att de tyckte det var speciellt att de fick choklad med vispgrädde hos mig, det hade de inte fått hemma hos sig.
Min bästis pappa var gruvarbetare. Hon och jag lekte ihop i hela samhället och hela tiden men ibland så funderade vi ju över varför inte hon fick pianolektioner, men det fick jag. Varför inte hon gick i balettskola, men det gjorde jag. Men det blir inte mer än en snabb tanke när man är barn och när man sen blir äldre så reflekterar man över det här på ett annat sätt.
Jag skriver om det här i boken om en snöbollsincident, när mina vänner – eller de jag trodde var mina vänner – kastade snöbollar på mig väldigt aggressivt och sa ”du ska inte tro att du är nån bara för att du heter Uggelberg”.
Jag har sökt upp en av dom som kastade snöbollarna, nu i efterhand, och skriver om det här i boken och jag kan i efterhand… Då var jag mest förvirrad och förstod inte vad det handlade om men i efterhand kan jag faktiskt förstå förövarna ordentligt. Jag kan till och med nästan hysa sympati för dom. För de och jag började precis komma upp i den där åldern när de förstod det här med klasskillnader. Varför skulle jag ha sådana privilegier bara för att min pappa hade den positionen som han hade på bolaget?
Källor
Intervju med Anneli Rogeman 2021-11-12, Skellefteå museums ljudarkiv
Rogeman, Anneli, Mönstersamhället, Första utgåvan, Natur & Kultur, Stockholm, 2021