Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng

De flesta föremål i museets föremål är skänkta av människor med koppling till vårt område. Ett av de få inköp till samlingarna som Skellefteå Museum gör kallar vi Årets föremål, och det kan nu ses på museet. 

De flesta föremål i museets föremål är skänkta av människor med koppling till vårt område. Ett av de få inköp till samlingarna som Skellefteå Museum gör kallar vi Årets föremål, och det kan nu ses på museet. 

link down

Årets föremål

Årets föremål är ett föremål som Skellefteå museum köper in i syfte att uppmärksamma och dokumentera en samtida lokal verksamhet. Det kan vara en hantverkare, en tillverkare, en formgivare eller en konstnär. 2023 har vi valt en disc från företaget Latitude 64° som Årets föremål, och den kan nu ses på Skellefteå museum.

Skellefteå museum äger mer än 70 000 föremål. Många föremål ingår i våra utställningar, men de allra flesta förvaras i magasin. Många av föremålen kan du se digitalt på via samlingar.skellefteamuseum.se.

Om Latitude 64° och discgolf

Företaget Latitude 64° startades i Bergsbyn år 2005 av Tomas Ekström, Svante Eriksson, David Berglund och Johan Åström. De har alla ett genuint intresse för discgolfen och tillsammans bestämde de sig för att satsa på att tillverka riktigt bra discar. 2011 hade företaget fyra anställda och det var då de köpte en egen maskin för plastgjutning. Idag har Latitude 64° över hundra medarbetare, en hall med flera maskiner och är en av marknadens största tillverkare av discar. All tillverkning sker fortfarande i Skellefteå.

Sporten discgolf, även kallad frisbeegolf, går ut på att kasta discen på en bana där korgar är utplacerade med så få kast som möjligt. Banan brukar oftast bestå av 18 korgar och när spelaren träffar korgen kallas det att man har klarat ett hål, eller kedjehål. Det hänger kedjor från discgolfskorgarna, för att discen ska fastna och sedan falla ner i korgen. 

Discgolf har spelats sedan början av 1900-talet, men har blivit allt mer populärt de senaste tjugo åren. I Skellefteå grundades föreningen Bergsbykyrkans Frisbee Sällskap 1985 och samtidigt byggdes en 9-kedjehålsbana. 1998 byggdes 18-hålsbanan, Discgolf Terminalen, och 2003 blev föreningen fristående och bytte namn till Skellefteå Discgolfsbana.