I de 14 klippen nedan kan du se museichef Fabian Arnheim samtala med medarbetare från Skellefteå museum. Kanske du har något förslag på ett ämne eller område du skulle vilja veta mer om? Mejla gärna in och tipsa oss på post@skellefteamuseum.se.
En hälsning från museet med utställningsantikvarie Eva Hellerqvist
Just nu pågår ett enormt arbete med att ta fram en ny basutställning (öppnar våren 2022). Faktiskt den största satsningen någonsin på Skellefteå museum! I den här hälsningen från museet besöker Fabian utställningshallarna och träffar Eva som projektleder arbetet. Hon berättar bland annat vad som skiljer en basutställningen från en tillfällig utställning, och hur museet jobbar med digitala rum. Det vill du inte missa!
En hälsning från museet med arkeolog Olof Östlund
”Mellan Is och Hav” är ett projekt som arkeologerna på museet jobbar med. De vill försöka hitta de första stenåldersboplatserna – mellan inlandsisen och den första kusten. I det här avsnittet tar Olof med Fabian till Ilvädersträsket, i närheten av Bygdsiljum. Vid istidens slut har en glaciärälv mött dåtidens kust på just den här platsen. Renhjordar som passerade vattnet måste ha simmat över, så platsen borde ha varit perfekt för människor att jaga ren i. Därför tror Olof att området är en av de tidigaste platser som människor kom till i norra Västerbotten!
En hälsning från museet med utställningsantikvarie Anna Lindfors
I den här hälsningen från museet pratar Fabian och Anna om materialet trä. Hur har det använts genom tiderna? Och hur skulle en utställning om trä kunna se ut om 30 år? Du har väl inte missat att det just nu pågår en utställning (t o m mars 2022) på Skellefteå museum som heter just TRÄ? För dig som inte har möjlighet att besöka museet finns också hela utställningen att ta del av digitalt – Klicka här för att komma till utställningen!
En hälsning från museet med bildassistent Roland Johansson
Visste du att det på museet finns ungefär 4,5 miljoner enskilda bilder och fotografier? I den här hälsningen från museet pratar Fabian med Roland som jobbar som bildassistent. Han arbetar dagligen med att digitalisera Skellefteå museums enorma bildarkiv, så att du som besökare ska kunna ta del av dem. Via museets samlingar finns drygt 74 000 bilder i dagsläget! Du kan själv gå in och söka på fotografier på vår hemsida – Klicka här för att komma till sidan!
En hälsning från museet med byggnadsantikvarie Rune Wästerby
En solig vårdag tog Rune med sig Fabian till Renbergsvattnet och den äldsta profana byggnaden i hela Västerbotten. Den här myrladan är faktiskt byggd på virke som växte på Gustav Vasas tid! Hur kan den ha stått så länge? Och vad är det för inristade bilder som gömmer sig på insidan av ladan?
En hälsning från museet med lokalhistoriker Ulf Lundström
I tre videonedslag berättar Ulf om ortsnamnet Skellefteå, Norsjö och Malå. Hur har namnen uppstått, och vad betyder de?
En hälsning från museet med byggnadsantikvarie Pernilla Lindström
Har du någon gång funderat över alla de byggnader som står på Nordanå? I den här hälsningen från museet besöker Fabian och Pernilla sängboden – en 1700-talsbyggnad som flyttades från Ersmark till Nordanå av museets första intendent Ernst Westerlund. Mer information om Nordanås byggnader hittar du på vår hemsida – Klicka här för att komma till sidan!
En hälsning från museet med fotograf Krister Hägglund
I den här hälsningen från museet pratar Fabian och Krister om fotografi och Krister låter oss veta vad som enligt honom kännetecknar en bra bild. Vi får också se vilken av alla bilder i utställningen Små! Då! som är hans favorit. Om du inte har möjlighet att besöka Skellefteå museum så finns alla bilder att se via vår hemsida – Klicka här för att komma till utställningen!
Utställningen pågår till och med augusti 2022.
En hälsning från museet med arkivarie Jörgen Andersson
Kulturhistorian, den är tillgänglig för alla. Och att djupdyka i historien på det sätt som Fabian och Jörgen gör i denna hälsning från museet – det är rätt få länder förunnat faktiskt! Häng med in till Forskarrum Nordanå och hör Jörgen berätta mer om hur vi kan släktforska med hjälp av bouppteckningar.
En hälsning från museet med arkeolog Therese Hällqvist
Har du någon gång varit ute i skogen och funderat på hur det kan ha sett ut här för flera tusen år sedan? Hur levde människorna då? I den här hälsningen från museet berättar Therese om det kulturlandskap vi ibland tar för givet, och vad stensamlingar och gropar i skogen faktiskt kan innebära. Och för dig som själv vill gå ut i skogen och söka upp fornlämningar så finns alla registrerade lämningar att ta del av på sidan Fornsök – Klicka här för att komma till sidan!
En hälsning från museet med föremålsantikvarie Kristina Friberg
Stjärtkuddar, turnyr och krinolin! I ett Skellefteå museums magasin träffar Fabian Kristina för att prata historiskt mode. Finns det likheter mellan mode på 1800-talet och idag?
En hälsning från museet med etnolog Asta Burvall
I ett corona-stängt museum träffade Fabian museets etnolog Asta för den allra första “Hälsningen från museet”. Här berättar hon vad museet gör för att dokumentera pandemin. Vill du dela med dig av bilder från hur ditt liv förändrades på grund av pandemin? Maila in till post@skellefteamuseum.se.