Skip to Content Skip to Homepage
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng
link down

Formgivning

Att använda olika typer av trä utifrån materialets egenskaper eller utseende är något som utnyttjas inom både konsthantverk och design. Träet har gått från att vara ett material som vi i Norden använde främst för att det var nära till hands till att bli något hantverksmässigt och vackert. Ett bruksföremål som en stol kan samtidigt vara ett konstföremål.

Här kan du läsa mer om formgivning med lokal anknytning

Allinwood

Företaget Allinwood AB grundades 1992. Den första möbelserien heter ”Tuvan”, efter byn i Skellefteå där familjen bodde i en gammal västerbottensgård. Designen är inspirerad av svensk allmoge med influenser av den gustavianska stilen. Idag bor Annika Marklund med familj i Vaxholm där företaget nu har sitt säte, och fortsatt tillverkas delar av Tuvan-serien av duktiga snickare runtom Skellefteå.

Allinwood

Allinwoods serie ”Settler” är framtagen tillsammans med formgivaren Gunilla Allard och arkitekten Thomas Sandell. Serien är inspirerad av den amerikanska shakerrörelsen som finns i New England.

 

Kallholmen

Kallholmen startades av Carolina Dahlberg och har sitt ursprung på platsen med samma namn, Kallholmen i Skelleftehamn. De fyra möbelserierna Herrgården, Prästgården, Rosgården och Solgården tillverkas av furu och björk från Sverige. Produktionen görs av hantverkare och snickerier belägna i Norrland. Idag finns ett showroom i centrala Skellefteå.

 

Handcrafted by Sweden

Stina Berglunds Handcrafted by Sweden i Skellefteå skapar handgjorda gungor. Allt, förutom renskinnet från Tärnsjös garveri, är lokalproducerat. Skråmträsk skor monterar sitsen, Kågströms repslageri i Kåge gör repen och Lappvattnet snickeri i Burträsk står för bearbetning av träet. Gungan du ser i utställningen heter ”Byske”. Den flätade sitsen är inspirerad av en kont som traditionellt sett har tillverkats av näver.

Back to Top