Skip to Content Skip to Homepage
Stäng
Hittade 0 träffar

Några sökförslag

Stäng
link down

Berättarvandringar 2019

Barfotaskomakare, lindanserskor, emigranter och nybyggare. Sommarens berättarvandringar visar upp dolda sidor av platserna som omger oss. Varje söndag under sommaren kan du uppleva en ny berättarvandring. Vandringarna börjar kl. 14.00 och tar ca en timme om inte annat anges.

 

Biljetter säljs på Skellefteå Turistcenter 0910 – 45 25 15 och ticketmaster.se. Endast förköp. Pris 125 kr om inte annat anges vid köp på Skellefteå Turistcenter, vid köp på Ticketmaster tillkommer serviceavgift. Barn under 12 år går gratis om inte annat anges, men behöver fribiljett som bokas på Skellefteå Turistcenter.

 

Arrangör är Skellefteå kommun i samarbete med Skellefteå museum, Visit Skellefteå, Skelleftebygdens berättarförening och ett antal eldsjälar. Alla vandringar sker på egen risk.

Berättarvandringar Skellefteå 2019

16 juni: Bland sorgträd och livsöden
Följ med till Skellefteå landsförsamlings gamla kyrkogård från 1600-talet och ta del av spännande livsöden. Hör om kyrkans betydelse förr i tiden, i livet och i döden, om Skellefteå stads uppbyggnad och om våra förfäders förhållande till döden. Samling vid Landskyrkans västra entré.

23 juni: Majorskan, prosten och lindanserskan
Kom till gamla hamnen i Ursviken och lyssna till en berättelse från mitten av 1800-talet. Om Lovisa von Post som lämnar sitt adliga arv i Västmanland för att bedriva skeppshandel i Skellefteå, om prosten som ville ha en stad och om en tysk cirkusmusiker som förälskar sig i cirkusdirektörens dotter. Så hittar du: Kör mot Ön i Ursviken. Du kan parkera efter Kanotstigen, öster om kanotudden. Samling nere vid vattnet.

30 juni: Historisk cykeltur i Skellefteås stadsdelar
Med inledning i medeltiden passeras två träbroar på en tidsresa genom böndernas och handlarnas stad, med nedslag i såväl miljonprogram som möjlighetstorg, kajplats som tjärhov samt två varv. Samling vid Nordanå huvudingång, medtag egen cykel.

7 juli: Bland lönnkrogar, spelmän och häxor i Brönet
En berättarvandring som går upp på Brönet i Lund, genom skogen förbi ”Lönnkrogen” och ”Häxans hus”, och sedan ner till byn där EA Linds uppfinnarverkstad stod. Hör om hembyggda rullstolar, gruvsatsningar, instrumentbyggare, stordansare, målarmästare och barfotaskomakare. Samling vid gamla Petterssons affär, Lund 19. Vandringen går genom kuperad terräng. Ta gärna med fika att avsluta vandringen med.

14 juli: Vandring genom Vitterlandet Obs! kl. 12.00
En berättarvandring genom de trolska skogarna på norra sidan Burträsket, med historier och skrönor om vittra och andra mystiska väsen. Fika i vacker skogsmiljö bjuds under färden. Vi följer kyrkstigen söderut till byn Risnäs där vandringen avslutas i familjen Wikströms konstateljé. Återtransport till start finns där. Vandringen följer gamla skogsstigar och sträckan är cirka 6 km och tar ca 2 timmar. Samling kl. 12.00 i Södra Renbergsvattnet, korsningen gamla kyrkstigen – Sockenvägen.

21 juli: Emigranterna från Yttervik
”Det enda man kunde göra var att gifta sig. Men då var man inte längre fri. I USA, där kunde man vara fri. Och vi hade roligt!” Så berättade Cecilia Nelson, när hon på ålderns höst kom tillbaka, om hennes val att lämna hembyn Yttervik och emigrera till USA. Vi startar vid huset som Cecilia växte upp i. Interiören från början av 1900-talet, foton och berättelser tar oss tillbaka i tiden. På lättgångna skogsstigar går vi sedan ner till Nilsviken och de gamla båthus som vilar där med båtar, fiskeutrustning och minnen från förr. Samling i Norra Yttervik 135, berättarvandringen tar ca 2 timmar.

28 juli: Bland stormän och pigor i 1600-talets Fällfors
En berättarvandring som börjar vid kyrkparken, tar oss förbi den karaktäristiska Hästskosjön och Fällforsen och slutar vid bronsstatyn över laxfiskaren. Hör om dåtidens mäktiga män, deras stordåd, deras illgärningar och en modig piga som förändrade allt med livet som insats. Samling vid Fällfors kyrka. Ta gärna med fika att avsluta vandringen med.

4 aug: Nybyggarna i Rismyrliden – bland kor, mygg och vitterstigar
Vem bodde i Rismyrliden? Vilka var de och vilka arbetsuppgifter hade de? Häng med på en spännande skildring av verklighet och folktro i en miljö som tar dig tillbaka till 1800- talet.  Så hittar du: Kör Skråmträskvägen mot Bastuträsk och följ skyltarna till Rismyrliden.

11 aug (alternativ 1): 50 år med teater i Skellefteå
För 50 år sedan placerade Riksteatern en regional teatergrupp i Skellefteå med namnet Västerbottensensemblen. Denna pionjärtid präglades av samarbete med bl.a. Sara Lidman och Henning Mankell och den tidens politiska pjäser. 1980 inleddes länsteaterepoken och 1984 flyttade verksamheten in i den nyrenoverade Brunnsteatern. 2021 ska teatern flytta till det nya kulturhuset. Vilka utmaningar innebär det? Samling på Storgatan 35 utanför Medborgarskolan.

11 aug (alternativ 2): Finnforsrövarna – familjevandring med Skelleftebygdens berättarförening
Välkommen att besöka platsen där de omtalade Finnforsrövarna bodde på 1500-talet. Vi berättar rövarhistorierna på vårt sätt, med hjälp av berättelser, sång och musik. Från 5 år och uppåt. Ta med eget fika. Inga toaletter i närheten. Ojämn terräng, olämplig för barnvagnar och rullstolar. Samling vid Finnforsgrottan. Vägbeskrivning fås vid anmälan. Obs! 60 kr per person som fyllt 5 år.

18 aug: Ormens väg – ligger den i Skellefteå? Javisst!
Följ med på en berättarvandring bland fantasifulla berättare i ett fiktivt Västerbotten. Västra Eriksberg förvandlas under en timme till en spännande berättarmylla där författare, döda som levande, kända som okända tar plats. Ett nedslag i Västerbottens starka berättartradition. Samling norr om Erikslidsrondellen, ca 50 meter uppför backen i korsningen Ormens väg – Lisbet Salanders gata.

25 aug: Heldagsvandring till Risböle fäbodar Obs! kl. 10.00
Vi vandrar den stig som Risbölebönderna vandrade med sin kreatur till fäbodarna på Storön för höstbetet. Under vandringen får vi höra om hur det var att leva på en fäbod men även hur stuglivet växte fram i Bäckfjärden. Väl framme belönas vi med svampsoppa. Vägen tillbaka till start följer samma väg som mjölken från fäbodarna gjorde, med båt över fjärden (båttur ingår). Samling kl. 10.00 i Risböle, följ skyltningen när du kommer till byn. Vandringen är på cirka 10 km.

 

 

Back to Top