LADDAR BILDER
Hällmålningarna på Finnforsberget är unika i Sverige. Aldrig tidigare har man i vårt land hittat fiskar som motiv på hällmålningar — här finns sammanlagt 29 fiskar avbildade! Dessutom finns här några bilder av både älgar och människor. Färgen kommer från rödockra, som blandats med ett bindemedel, t ex djurfett.
En tidsmässig hållpunkt för mänsklig aktivitet på platsen har vi fått genom fynd vid utgrävningen — stora mängder av förarbeten till spetsar med rak bas. Sådana pilspetsar användes under bronsåldern, ca 2 000—500 f.Kr.
Vid utgrävningen upptäckte arkeologerna att platsen bevakas av ett ansikte som bildats av naturen. Det är knappast någon slump att hällbilderna målats intill en vakande människoliknande bergsformation. Sådana här naturligt bildade människoansikten har man också funnit vid hällbilder i Finland.
Vid utgrävningen upptäckte arkeologerna att platsen bevakas av ett ansikte som bildats av naturen. Det är knappast någon slump att hällbilderna målats intill en vakande människoliknande bergsformation. Sådana här naturligt bildade människoansikten har man också funnit vid hällbilder i Finland.
Vid den här platsen var det ett stenbrott i forntiden. Här hittades två knackstenar bland mängder av avslag (rester från redskapstillverkning). Knackstenarna användes till att slå loss råmaterial ur berget och forma pil- och spjutspetsar. Kvartsit var den bergart man bröt.
Vid utgrävningen hittades stora mängder av förarbeten till spetsar. Av samma material som finns på platsen har Alf Björk, Sandsele, tillverkat denna pilspets. Sådana här kvartsitspetsar med rak bas började användas för ca 4 000 år sedan.
Inne i grottan under väktaren finns en målad människofigur. Det är intressant att den enda målning som finns invid väktaren och stenbrottet föreställer en människa. Man kan se att kroppens kontur är målad på ett proportionerligt sätt, även om den nedersta delen saknas. Figuren tycks hålla ett runt föremål i sin vänstra hand. En vinklad linje på bröstet antyder att figuren kan ha burit något runt halsen.
Här finns åtta målade fiskar och ett antal svårtolkade figurer och färgfläckar. Kanske kan du själv upptäcka några figurer?
På grottväggen finns tolv fiskar arrangerade ovanför varandra i två rader, samt en älgfigur. Lägg märke till att fiskarna simmar åt samma håll – man har tolkat det så att de simmar uppströms mot sina lekplatser, vilket den feta laxen gör på försommaren.
Denna lilla människofigur (13 cm hög) är inristad i en stor röd färgfläck. Figuren har en spetsoval kroppsform och trekantigt huvud, en arm och två korta ben.
Dessa fiskar har tydligt framträdande fenor som avslöjar att det är laxar. Liksom alla andra fiskar som avbildats här simmar de västerut – mot lekplatserna längre uppströms i Skellefteälven.
Här på Finnforsberget finns endast tre älgar avbildade. Älgar var annars det vanligaste motivet i den forntida hällbildskonsten. Ny arkeologisk forskning visar att älgjakten minskade kraftigt vid stenålderns slut, för ca 4 000 år sedan. Då blev klimatet plötsligt kallare med långa och snörika vintrar.
ROTERA SKÄRMEN