Vernissage utställningen Innerlig – porträtt av Maja Åström

Söndag 28 januari kl. 13.00

Välkommen in i fotograf Maja Åströms ateljé som var belägen på Skärvägen i Bureå från 1920-talet fram till förra seklets mitt!

Vid en tid då en välputsad fasad och ett retuscherat yttre var ett rådande ideal bland landets porträttfotografer lyckades Maja Åström (1889–1946) vidhålla en sällsam innerlighet i sina porträtt. Med en känsla för komposition och blickens betydelse har hon med sin kamera fångat människor från olika samhällsklasser och åldrar, bilder genomsyrade av intimitet och uppriktighet.

Större delen av Maja Åströms bildsamling, ca 12 500 glasplåtar, finns idag i Skellefteå museums bildarkiv.

Maja Åström var även verksam som dokumentärfotograf men genom denna utställning har vi valt att låta porträttören Maja Åström komma i ljuset.

Utställningen visas på Skellefteå museum 28 januari 2018 till januari 2019.

Vernissage söndag 28 januari kl. 13.00.

Varmt välkommen!

Passa på att se någon av våra utställningar:

Innerlig – porträtt av Maja Åström

Med en känsla för komposition och blickens betydelse har Maja Åström med sin kamera fångat människor från olika samhällsklasser och åldrar, bilder genomsyrade av intimitet och uppriktighet.

Läs mer

K-märkt – en utställning om särskilt värdefulla hus

Skellefteå utvecklas och förändras. Nya byggnader samsas med historiska i stadsbilden. I denna utställning möter du ett axplock av hus som bland annat presenterar olika stilepoker.

Läs mer

Cykla

Välkommen till en utställning om cykelns historia, tekniska utveckling och hur cyklandet kan påverka oss och miljön.

Läs mer

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen