Vandringar i sommar

Sommaren 2014

Välkommen på sommarens vandringar! Samtliga vandringar kostar 125 kr för vuxna (gratis för barn under 12 år) och tar ca en timme.

13 juli kl. 14:00

Rismyrliden/Övre Stenbäcken – att kolonisera sitt eget land

Nybygget Rismyrlidens berättar sin historia.
Ett land i krig – så kan man beskriva Sverige under 1700-talet. Med många fiender på kontinenten så gällde det att kunna försvara sina egna bakgårdar, Norrlands inland. Med NYBYGGET erbjuder staten den egendomslöse att slippa dra ut i krig eller betala skatt och samtidigt bli sin egen. Vem skulle inte ta den chansen?

Start: Samling vid nybygget Rismyrliden.
Vandringen leds av Siw Andersson.

--

17 augusti kl. 14:00

Kyrkogårdsvandring - bland sorgträd och livsöden

Följ med till Skellefteå landsförsamlings gamla kyrkogård från 1600-talet och ta del av några spännande livsöden som återuppstår för en dag. Du kanske vill höra historien om bogårdstrappan eller vad som döljer sig bakom den s.k. ”ogärningsron” nordost om kyrkan? Vår guide berättar om kyrkans betydelse förr i tiden, i livet och i döden, om Skellefteå stads uppbyggnad och om våra förfäders förhållande till döden.

Start: Samling vid Landskyrkans västra entré.
Vandringen leds av Pernilla Lindström.

--

24 augusti kl. 14:00

Lindalmström – bland kvarnar, väsen och samer.

Följ med till kvarnområdet Lindalmström och hör om en magisk plats med kvarnar, samer och kvarnrån! Vår guide berättar om kvarnområdet i Stämningsgården med anor tillbaka till medeltiden.

OBS! Turen går på cykel, medtag egen sådan. Turen är en timme exklusive cykling.
Start: Torget i Bonnstan.
Vandringen leds av Ulf Lundström.

Passa på att se någon av våra utställningar:

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen