Två rum – tre utställningar

26 oktober – 11 januari 2015

I september kunde vi njuta av vävmässan VÄV2014 i Umeå – för första gången lokaliserad till Norrland. Under dessa tre dagar visades tre textila utställningar som nu visas här på Skellefteå museum!

Björk

Med anledning av att vävmässan var förlagd till björkarnas stad inbjöds vävstugor av länshemslöjdskonsulenterna i de fyra norrlänen att bidra med sin väv på tema "Björk". 55 st olika bidrag kom in!

Fälltäcken så in i Norden

Nordiskt informationskontor i Umeå har med hjälp av bidrag från Nordiska kulturfonden sammanställt en utställning med fälltäcken från Helgeland museum i Nord-Norge och från privatpersoner i Österbotten och Västerbotten.

18 vävare

Affischen som marknadsförde VÄV2014 är inspirerad av ett fälltäcke från Skellefteå museum samlingar, med modern, fräck färgsättning av Ylva Stadin. Länshemslöjdskonsulenten Västerbottens läns hemslöjdsförening och kommunkonsulenten Handens hus, Skellefteå kommun, bjöd in 18 vävare från länet, som med inspiration från den nya färgsättningen har vävt egna vävar.

Programpunkter i anslutning till utställningarna

Söndag 26 oktober: Vernissage
Kl 13.00, Skellefteå museum 1 tr.
Medverkar gör hemslöjdkonsulent Kristina Ersviken samt Ylva Stadin, som kan berätta om hur ett gammalt fälltäcke inspirerat henne till affischen för VÄV2014.

Tisdag 25 november: Fälltäcken i Västerbotten
Kl. 18.00, Hörsalen.
Länshemslöjdskonsulent Kristina Ersviken berättar om traditionen kring fällar och fälltäcken i länet. Vi får en inblick i de vanligaste vävteknikerna, samt användning och tillverkning av långullsfällar.

Söndag 14 december: Textilresa till Guatemala
Kl. 13.00, Hörsalen.
Textilare Kerstin Schmidt, Träskholm, berättar reseminnen med textila förtecken. Om du har lust att väva så ring vävstugan här på Nordanå för mer information, tel. 0910-106 37.

Passa på att se någon av våra utställningar:

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen